Verzekering tegen te hard rijden komt eraan

Snelheidsduivels, notoire foutparkeerders en andere wegpiraten kunnen opgelucht ademhalen. Het Zweedse bedrijf Bisso, dat verzekeringen tegen verkeersovertredingen en parkeerboetes verkoopt, bereidt zijn entree op de Nederlandse markt voor....

De Zweden van Bisso (‘Buy Indemnity Speed Security Online’ – Bisso) verkopen sinds medio vorig jaar verzekeringsachtige polissen in de Scandinavische landen. Zo kunnen Zweden voor ruim 90 euro een abonnement nemen op de schadevergoedingsservice van Bisso. Het bedrijf vergoedt maximaal drie keer per jaar boetes van hardrijders. Bisso-klanten die meer dan 30 kilometer per uur te hard hebben gereden, krijgen hun boete niet vergoed.

Het bedrijf biedt vergelijkbare diensten aan in Zweden en Noorwegen. Overal waar Bisso actief is, kunnen leden ook een aanvullende parkeerverzekering afsluiten die de boetes gedeeltelijk vergoedt van mensen die vergeten geld in de parkeermeter te gooien.

Het bedrijf werkt aan een entree in Nederland en aan een Nederlandse versie van de website www.bissogroup.com. Volgens het verzekeringsvakblad Assurantie Magazine gaat de snelheidsverzekering van Bisso Nederlandse klanten jaarlijks 30 euro aan ‘lidmaatschapsgeld’ kosten. Daarvoor dekken de Zweden de kosten van maximaal twee snelheidsboetes van ten hoogste 350 euro. Parkeerboetes kunnen in een combinatiepakket worden meeverzekerd.

Om te voorkomen dat verzekerden het gaspedaal al te enthousiast hanteren wanneer zij verzekerd zijn tegen de kosten van te hard rijden, hanteren de Zweden een eigen risico van 15 procent. Het eigen risico van foutparkeerders is nog hoger: dat ligt op 50 procent van het boetebedrag.

Op de site in aanbouw verklaart Bisso onder het kopje ‘Moraal en Ethiek’ dat het bedrijf ‘op geen enkele wijze als doelstelling heeft onze leden te stimuleren de geldende snelheidsregels en wetten in Nederland te overtreden’. De service is volgens de Zweden alleen bedoeld om ‘diegene die pech heeft en niet met opzet te hard rijdt economisch te ondersteunen’.

Meer over