Verzekeraars boos, adviseurs positief

Het nieuwe belastingstelsel maakt fiscaal gegoochel met financiële producten vrijwel onmogelijk, maar belastingadviseurs zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. De branche verwacht meer werk, omdat cliënten meer advies nodig hebben door alle veranderingen....

De verzekeraars zijn echter kwaad en zien een bom liggen onder de pensioenopbouw. Volgens het Verbond van Verzekeraars is de aanpak van lijfrentes en het belasten van kapitaalverzekeringen 'onverantwoord en onrechtvaardig'. Nu kunnen mensen jaarlijks ruim 6000 gulden (gehuwden 12.500) voor hun aanvullende oudedagsvoorziening aftrekken van de belasting.

In de toekomst moeten ze aantonen dat ze een pensioentekort hebben en hoe hoog dat is. Dat is zo ingewikkeld, dat mensen geen lijfrentes meer zullen afsluiten, vrezen de verzekeraars. Ze zien daarmee een grote bron van inkomsten in gevaar komen. De verzekeraars vinden het onbegrijpelijk dat lopende contracten niet worden ontzien.

Het belastingstelsel is mede ontworpen om een einde maken aan slimmigheden van banken en verzekeraars die de fiscale aftrekposten even vindingrijk als maximaal benutten. Volgens deskundigen hebben Vermeend en Zalm de zaak vakkundig dichtgetimmerd, maar kan vooral de blijvend onbeperkte aftrek van de hypotheekrente mogelijkheden bieden voor fiscaal aantrekkelijke vondsten. Ook kunnen ondernemers wellicht schuiven met inkomsten en uitgaven tussen de drie nieuwe soorten belastingen, ondanks de verzekering van de bewindslieden dat de scheiding daartussen waterdicht is. Of er echt gaten vallen, moet de komende tijd blijken door een grondige bestudering van de exacte wetsteksten en een verwachte reeks nieuwe procedures bij belastingrechters.

Het vertrouwen van de fiscale adviseurs wordt gevoed doordat beleggen zo populair is. Adviseurs verwachten niet dat beleggingsproducten gedumpt worden, nu veel fiscale voordelen wegvallen. Beleggen blijft ook zonder fiscale extraatjes aantrekkelijk. Wel zal de aard van de producten ingrijpend veranderen. Tot nu is alleen het te behalen fiscale voordeel vaak al zo aantrekkelijk, dat het rendement en risico er minder toe doen. In de toekomst wordt dat laatste juist het belangrijkste voor de klanten en moeten banken en verzekeraars vooral goede beleggingsprestaties tonen.

Sommige adviseurs verwachten alleen maar een toename van het beleggen. De nieuwe vermogensheffing gaat uit van een fictief rendement van 4 procent per jaar. Dat is al meer dan de gemiddelde spaarrekening nu oplevert. De klant moet dan haast wel naar de beurs. Volgens de adviseurs gaat de rijke belegger er met de nieuwe regels voor sparen en beleggen vaak alleen maar op vooruit, maar moet de 'kleine belegger' goed opletten om niet in te leveren.

Meer over