Verveling in trein is goud waard

Het exclusieve contract tussen de Nederlandse Spoorwegen en de gratis krant Metro voor het verspreiden van de krant op het NS-station is afgelopen....

Metro had dat als eerste door en sloot een exclusief contract met de NS af over het verspreiden van de gratis krant. Het contract stelde niet veel voor; Metro stelt wekelijks twee gratis pagina’s in de krant aan de NS ter beschikking. Dat is een schijntje. Inmiddels weet de NS dat de tijd van de treinklanten veel meer waard is.

Zonder een overeenkomst met de NS mag een mediabedrijf geen kranten op het station verspreiden. ‘Het is een misverstand dat jongeren Metro en Spits lezen omdat ze dat zulke goede kranten vinden. Die kranten zijn alleen op de juiste tijd op de juiste plek beschikbaar. De reistijd in het openbaar vervoer is een verveelmoment’, zei Cornelis van den Berg, de directeur van de nieuwe gratis krant De Pers van investeerder Boekhoorn, onlangs in de Volkskrant.

Boekhoorn ziet het grote belang van de NS in: het gaat om honderdduizenden reizigers die een half uur niets te doen hebben. Niet voor niets wil hij De Pers via universiteiten, grote winkelketens, maar vooral via het openbaar vervoer verspreiden. De trein is de kern van de gratis krant. Verspreiding via andere kanalen is duurder en lastig.

Maar ook de NS zelf mengt zich in de strijd om de aandacht van de treinreiziger. Samen met KPN beginnen de spoorwegen binnenkort met tv en draadloos internet in de intercity’s. Uiteraard aangevuld met advertenties.

De tv-toestellen zullen, naast reisinformatie en het nieuws, speciaal op reizigers gerichte tv-programma’s brengen. Ook kunnen reizigers gebruikmaken van draadloos internet.

‘NS wil met reisinformatie, tv en draadloos internet treinreizigers nieuwe mogelijkheden bieden om de reistijd naar eigen keuze in te vullen’, zegt een woordvoerder. ‘Dat past bij de behoefte van onze klanten.’ De treinreiziger hoeft zich nooit meer te vervelen.

Meer over