Vertrouwde videorecorder verhuist naar internet

Het is televisie – maar niet zoals consumenten die al jaren gewend zijn. Als de internet- en computerindustrie haar zin krijgt, hoeft de kijker straks geen uitzending meer te missen....

Al jaren azen computerbouwers en softwaremakers op een plek in de huiskamer. De pc waaraan zij een goedbelegde boterham verdienen, moet de stoffige studeerkamer uit en de televisie verdringen als entertainmentscentrum in het moderne, digitale huishouden.

Op de zondag afgesloten Consumer Electronics Show in Las Vegas – de jaarlijkse Amerikaanse hoogmis voor consumenten-elektronica – bleek dat er voorlopig een meer bescheiden rol is weggelegd voor de computer. Hij vervangt niet de tv, maar het apparaat erónder: de videorecorder.

Een hele trits bedrijven kondigde in het gok-mekka aan dat ze op internet loketten gaan openen, waar consumenten tv-programma’s kunnen kopen die ze hebben gemist of verzuimd hebben op te nemen. Zo introduceerde Google, de Californische zoekmachine, een online videotheek die opgewarmde kliekjes televisie zal bieden.

De National Basketball Association bijvoorbeeld zal via de Google Video Store reportages aanbieden van een dag oude wedstrijden voor 3,95 dollar per stuk. Van de Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Charlie Rose zullen de interviews te vinden zijn, de dag nadat ze op televisie te zien zijn geweest. De herhalingen zijn een etmaal gratis te zien; daarna kost Rose-op-bestelling 99 dollarcent per gesprek. De zender CBS verkoopt oude afleveringen van de in Nederland populaire series als CSI en Survivor voor nét geen twee dollar.

Soortgelijke initiatieven zijn in Las Vegas voor het voetlicht gebracht door computer- en internetbedrijven als Intel, Microsoft, Yahoo en America Online. Ze hebben met elkaar gemeen dat de consument een computer nodig heeft om de beelden te bekijken en een snelle verbinding om ze binnen te halen. Internet wordt één groot Uitzendinggemist.nl, de website waarop de publieke omroep zijn programma’s voor herbezichtiging beschikbaar stelt, in kleinbeeld.

Google is niet de eerste die met de recycling van tv-beelden begint. Wegbereider is net als drie jaar geleden met muziek computermaker Apple. Het bedrijf begon afgelopen oktober met de verkoop via zijn internetwinkel iTunes van oude afleveringen van series als Desperate Housewives en videoclips van popmuzikanten. Het grote verschil: iTunes rekent het eenheidstarief van 1,99 dollar, bij de Google Video Store bepalen de aanbieders zelf welk prijskaartje ze aan hun beelden hangen.

Anders dan bij Apple zijn de herhalingen van tv-klassiekers als I Love Lucy, The Twilight Zone en The Brady Bunch bij Google niet van een pc naar een draagbare videospeler over te hevelen, voor bezichtiging en route, in de bus, de trein of de auto. Bij iTunes gekochte beelden kunnen naar een iPod worden overgezet (maar niet naar andere apparaten). Apple zegt dat het al meer dan drie miljoen ‘virtuele videobanden’ heeft verkocht.

Google’s videotheek brengt het internetbedrijf verder in het vaarwater van Microsoft, het grootste softwarebedrijf ter wereld. Beelden uit de Video Store zijn alleen te bekijken met speciale software van Google. Die neemt de plaats in van de Windows Media Player van Microsoft – nu de standaardspeler voor muziek uit de meeste internetwinkels die tegen kopiëren is beveiligd. Misschien, klonk het in commentaren door, is dat wel de grootste van alle revoluties die in Las Vegas zijn gepredikt.

Meer over