Vertrek van Watts los van onderzoek naar reserves

Shell denkt dat het interne onderzoek naar de afboeking van olie- en gasreserves binnen enkele weken is afgerond. De resultaten van het onderzoek hebben echter geen rol gespeeld bij het vertrek van topman Phil Watts....

Volgens Van der Veer hadden de raden van commissarissen het vertrouwen verloren in Watts en de Nederlander Walter van de Vijver. Het vertrek van de twee bestuurders was een 'schok voor het personeel', vertelde hij.

De Amsterdamse beurs Euronext heeft bij Shell om opheldering gevraagd over de afboeking van reserves, vertelde Van der Veer. De beurs heeft vragen gesteld, maar is geen onderzoek begonnen. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft een brief met vragen aan Shell gestuurd, stelde Van der Veer.

De topman beschouwt het als zijn taak om het vertrouwen in Shell te herstellen. Vooral het oplossen van de reserve-kwestie staat op hoog op zijn agenda. Hij herhaalde dat de reserves nog steeds onder de grond zitten. 'We hebben geen geologisch probleem, we hebben een probleem bij het tot ontwikkeling brengen van de velden.' Binnen vijf jaar komen er nieuwe velden tot ontwikkeling.

Van der Veer wilde niet vooruitlopen op beslissingen over een wijziging in de structuur van het bedrijf. Vooral Britse en Amerikaanse beleggers hebben moeite met de tweekoppige, Nederlands-Britse structuur. De Koninklijke Shell Groep heeft twee holdings boven zich, waarbij de Nederlandse poot 'de Koninklijke' met 60 procent van de aandelen de grootste partij is.

Van der Veer wil eerst alle aandeelhouders aanhoren. Voor april 2005 neemt Shell een besluit over de bedrijfsstructuur. Door de regels voor goed ondernemersbestuur van de commissie Tabaksblat zal Shell toch al bepaalde elementen in de structuur moeten aanpassen.

De nieuwe topman van Shell benadrukte wel dat over de perfecte bestuursstructuur onder aandeelhouders wisselende meningen bestaan. Hij benadrukte dat de huidige structuur al honderd jaar meegaat.

Meer over