Verrassende wending: accountants Vestia berispt om gebrekkige controle

Twee accountants van Deloitte en KPMG hebben volgens het College voor Beroep van het bedrijfsleven steken laten vallen bij de controle van de jaarrekening van woningcorporatie Vestia. De kantoren kunnen nu een schadeclaim van Vestia verwachten.

Het kantoorgebouw van Vestia in Den Haag. Beeld ANP
Het kantoorgebouw van Vestia in Den Haag.Beeld ANP

Vooral het feit dat het CBb accountant Piet Klop van Deloitte donderdag 'de maatregel van een waarschuwing' oplegt, is verrassend. In 2013 was Klop, die tussen 2000 en 2009 de boeken van Vestia controleerde, door de accountantskamer vrijgesproken. Accountant Marco Noorlander werd in 2013 wel door de accountantskamer veroordeeld. De berisping die hij kreeg, laat het CBb in stand.

De Rotterdamse woningcorporatie Vestia, met 89 duizend huurhuizen op dat moment de grootste verhuurder van Nederland, ging in 2012 bijna failliet door een wilde speculatie met rentederivaten. Later bleek dat de kasbeheerder, die de derivaten namens Vestia afsloot, stiekem miljoenen aan die transacties verdiende. Uiteindelijk kon Vestia een faillissement voorkomen door de derivaten af te kopen voor een bedrag van de 2 miljard euro. Het voorval geldt als het grootste drama in de geschiedenis van de volkshuisvesting.

Vestia en de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie van Pieter Lakeman dienden daarop klachten in bij de accountantskamer tegen zowel Klop als zijn opvolger Marco Noorlander van KPMG. Dat Noorlander zijn werk niet goed had gedaan, was al vrij snel duidelijk. KPMG trok zelf de goedkeurde verklaring voor de jaarrekening in, legde Noorlander een boete op en liet hem opstappen als partner van KPMG. Ook de tuchtrechter oordeelde dus dat Noorlander broddelwerk had geleverd, en legde hem een berisping op.

Specialist

Van Klop oordeelde de accountantskamer juist dat die zijn controle deskundig en diepgravend had uitgevoerd. Onder meer omdat hij een specialist inschakelde om te controleren of derivatenportefeuille van Vestia in orde was. Ook over het werk van die specialist oordeelde de accountantskamer later, dat die geen fouten had gemaakt.

Maar het CBb stelt nu Vestia op een belangrijk punt in het gelijk. Klop heeft 'de werkzaamheden van die deskundige onvoldoende gecontroleerd', oordeelt het CBb. Klop laat in een eerste reactie dat hij 'zeer teleurgesteld' is over de uitspraak. 'Ik moet dit eerst eens even goed om mij laten inwerken'.

Voor Vestia zijn de uitspraken van vandaag zeer goed nieuws. De corporaties is al drie jaar bezig om 'zoveel mogelijk' van de ruim 2 miljard euro schade te verhalen op oud-bestuurders, fraudeurs, accountants en banken. In de hoop de schade voor huurders iets te beperken.

'Wij zijn tevreden met deze uitspraak', zegt bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos van Vestia in een reactie. 'Niet alleen omdat deze uitspraak onze opvatting over de verantwoordelijkheid van de accountants bevestigt, maar ook omdat deze uitspraken goede aanknopingspunten bieden om KPMG en Deloitte aansprakelijk te houden voor de door Vestia geleden schade.' Hoeveel geld Vestia van de accountants verwacht wil de corporatie nog niet zeggen.

Piet Klop, voormalig accountant van Vestia bij Deloitte, verschijnt voor de Parlementaire Enquetecommissie Woningsorporaties. Beeld ANP
Piet Klop, voormalig accountant van Vestia bij Deloitte, verschijnt voor de Parlementaire Enquetecommissie Woningsorporaties.Beeld ANP
Meer over