Verpleegtehuizen naar Spaanse Costa

Nederlandse patiënten kunnen voortaan terecht in een verpleeghuis aan de Costa Blanca. De verzekering betaalt. Maar blijft AWBZ-hulp in het buitenland bestaan?...

Van onze verslaggeefster Jet Bruinsma

Op kosten van de verzekering naar het verpleeg- of verzorgingshuis in Spanje. Vanaf zaterdag wordt dat mogelijk voor Nederlanders met een officiële indicatie voor verzorgings- of verpleeghuis. Wél moeten de patiënten, net als in Nederland, een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen.

Zorgverzekeraar Agis sluit vrijdag een contract met Royalcare Residence, een kleine Spaanse instelling met Nederlands sprekend personeel aan de Costa Blanca nabij Alicante. Het afgesproken tarief is 15 procent lager dan dat in Nederland.

Royalcare, bestaande uit luxe appartementencomplexen, werd in maart van dit jaar - als enige verpleeghuis in het buitenland - erkend door het Nederlandse College voor Zorgverzekeringen. Daarmee werd vergoeding door de AWBZ-gelden mogelijk. De Schotse afkickkliniek Castle Craig kreeg eerder zo'n AWBZ-erkenning. Daar worden Nederlandse verslaafden behandeld die niet in eigen land kunnen worden geholpen.

Het Spaanse contract met Agis is voor twee groepen patiënten van belang. Enige tientallen Nederlanders die permanent in Spanje wonen en al verpleegd worden in de Royalcare-appartementen hoeven de kosten voor verblijf, maximaal 30 euro per dag, voortaan niet meer uit eigen zak te betalen (de zorg werd al wel vergoed door de AWBZ). Royalcare is voortaan ook betaalbaar voor mensen met een laag inkomen.

Daarnaast kunnen Nederlandse verpleeghuispatiënten tijdelijk terecht bij Royalcare. Een eerste groep van vier tehuisbewoners vliegt zaterdag naar de Costa Blanca. Ze zijn afkomstig uit de Utrechtse zorginstelling Continu, die een overeenkomst met Royalcare heeft gesloten. Later zullen ook verpleeg- en verzorgingshuizen uit andere delen van het land patiënten leveren voor tijdelijke zorg in Royalcare, maar Continu-bestuurder Humphrey Versloot wil daarover nu niets zeggen. De 'luchtbrug' naar Spanje is niet alleen een feest voor patiënten en een probleemoplosser voor de Nederlandse tehuizen met wachtlijsten, legt hij uit. 'Het is ook een marketinginstrument. Mensen zullen zich eerder bij Continu aanmelden als ze weten dat ze dan naar Spanje kunnen.'

De directeur van Royalcare Residence is de Nederlander Redjinder Thakoersingh, die in Nederland vier semiparticuliere ouderentehuizen onder de naam Zonneburg exploiteert. Hij is nog een kleine speler, één van de velen, op de Spaanse groeimarkt voor zorg aan Nederlandse senioren. In Spanje wonen, nog afgezien van de overwinteraars, duizenden Nederlandse pensionado's in Spanje wonen, niemand weet precies hoeveel. In 2003 emigreerden ruim vierhonderd Nederlandse 55-plussers naar Spanje, in 1995 270. De grijze markt groeit. Wie rondneust op de website www.ikspreekgeenspaans.nl vindt daar, per Costa gerangschikt, de namen van tientallen Nederlandse dienst- en hulpverleners, van klusjesman tot thuiszorg, makelaars en artsen. Projectontwikkelaars en hulpverleners staan in de rij.

Zo werkt Spanjemakelaars.com samen met de Nederlandse huisarts Henk Landa in Beniarbeig (Costa Blanca) aan de bouw van tenminste 130 koopappartementen (oplevering in 2006), in de achtertuin van Hospital Acuario, waarvan Landa oprichter en directeur is. Het duurste servicepakket van ongeveer tweehonderd euro per maand garandeert maximaal acht uur thuiszorg per week, te leveren vanuit de kliniek, vertelt Pim Günzel van Spanjemakelaars. 'Er staan 130 mensen klaar om zorg te verlenen.'

Het zorgcentrum De Wielborgh uit Dordrecht gaat vanaf 2006 zorg leveren aan de bewoners van La Cigueña (de ooievaar) in Huelva, Andalusië; een appartementencomplex met een theatertje, restaurant, winkeltje, en een golfterrein, dat wordt gebouwd door de Nederlandse investeerder Pro Capital. 'Een beetje Sun City naar Amerikaans model', erkent directeur Silvie Schoenmaker van de Wielborgh. Van de 243 woningen zijn er inmiddels honderd verkocht. Het Dordtse personeel gaat bij toerbeurt drie maanden zorg in Huelva leveren. De mensen zijn al op Spaanse les, vertelt Schoenmaker.

Meer over