Verlies voor voor zesde dag op rij

Voor de zesde dag op rij daalden de effectenbeurzen in Europa. Het is voor het eerst sinds twee jaar dat de beursindices zo'n lange periode achter elkaar lager sluiten....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

De daling van oliemaatschappijen houdt nauw verband met de ingezakteprijs van een vat olie. Nadat de prijs van een vat olie tot boven de 67dollar steeg, is het tarief (vooral woensdag) snel gedaald, naar een prijsvan 63 dollar.

Volgens analisten kan deze daling wijzen op een piek in de prijs vanolie. Aangezien de oliebedrijven de afgelopen weken profiteerden van degestegen olieprijs, pogen beleggers hun koerswinsten nu te verzilveren. InAmsterdam ging bijvoorbeeld het aandeel Royal Dutch Shell met 1,7 procentomlaag naar 26,22 euro. Ook BP en Total verloren terrein.

Shell trok de AEX 0,6 procent omlaag naar 391,38 punten. Negentien vande 24 hoofdfondsen uit de graadmeter daalden. SBM Offshore (voorheen IHCCaland) was met een verlies van 1,8 procent de grootste daler. Hagemeyerwas met een winst van 1 procent een van de schaarse winnaars op Beursplein5.

Van de aandelen uit de Midkap kreeg Crucell een kleine tik. Hetbiotechnologiebedrijf, dat woensdag een contract tekende met de Amerikaansemarine, werd op de verkooplijst geplaatst door SNS Securities. Het aandeeldaalde 1,3 procent naar 16,57 euro.

Op de lokale markt stelde Grontmij beleggers teleur. Hetingenieursbureau zag de halfjaarwinst met 20 procent stijgen, waaranalisten gehoopt hadden op een winstsprong van 40 procent. Ook over deorders voor de komende maanden toonde het bedrijf zich voorzichtig.Grontmij daalde 2,1 procent procent naar 52,75 euro.

Roto Smeets de Boer zag de winst in het eerste halfjaar 10 procentwegzakken naar 4,9 miljoen euro. De drukkerij ging miniem omlaag. Hetbedrijf overweegt zijn beursnotering op te geven.

Boskalis kreeg optimistische recensies van Fortis Bank, KBC Group enRabo Secutrities. Aangezien het aandeel woendag door goede kwartaalcijfersal gestegen was, ging de koers donderdag nauwelijks omhoog.

Autofabrikant Spyker Cars heeft een miljoen euro opgehaald met deplaatsing van ruim 83 duizend nieuwe aandelen bij een niet bij naamgenoemde Saudische investeerder. Spyker maakte donderdag bekend dat ervanuit het Midden-Oosten 'sterke interesse' is voor het sportautomerk.

Meer over