Verlaging naar AA+, wat betekent dat voor Nederland?

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietstatus voor Nederland verlaagd van AAA naar AA+. Dat maakte de firma vandaag bekend.  Wat betekent dit voor Nederland?

null Beeld ANP
Beeld ANP

De verlaging van de kredietstatus van Nederland maakte vanochtend in ieder geval weinig indruk op beleggers, het openingsverlies op de Amsterdamse effectenbeurs AEX werd in de ochtend al weer weggewerkt.

Kenners werwachten dat de gevolgen op lange termijn ook beperkt zullen zijn. Nederland betaalt al meer rente dan Duitsland en Frankrijk, dat onlangs ook werd afgewaardeerd tot AA+, zag z'n rente nauwelijks oplopen. Simon Nixon, Europees commentator van The Wall Street Journal twittert: 'Belangrijk nieuws voor Cyprus en Spanje. De afwaardering voor Nederland heeft weinig consequenties.'

Teleurstellend
Ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht niet dat de verlaging van de kredietbeoordeling grote gevolgen heeft voor de rente die ons land betaalt over zijn schulden. 'Natuurlijk is het teleurstellend dat deze rating naar beneden is bijgesteld. Ik verwacht overigens geen wezenlijk effect op de rente. Je ziet dat de markt al heeft geanticipeerd. Nederland blijft gewoon een van de meest kredietwaardige landen ter wereld. De andere twee ratingbureaus, Fitch en Moodys, hebben nog recent de triple A status van Nederland herbevestigd', aldus Dijsselbloem.

Volkskrant-chef Economie Xander van Uffelen: 'Kredietbeoordelaars lopen vaak achter de feiten aan. Als de rente al is gestegen, veranderen zij hun waardering. Je kunt zo'n AA+-rating ook wel zien als politiek imagomiddel. De oppositie zal de afwaardering vooral aangrijpen om het bezuinigingsbeleid van het kabinet af te kraken.'

S&P verlaagde de beoordeling onder meer vanwege de zwakker dan verwachte economische groeivooruitzichten. Daarbij neemt de groei van het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in een lager tempo toe dan in vergelijkbare landen.

Een muntje opgooien
Uit resultaten van een onderzoek dat het Amerikaanse persbureau Bloomberg vorig jaar instelde naar de voorspellende waarde van de ratings kwam deze conclusie: je kunt beter een muntje opgooien als je wilt weten of staatsobligaties gaan stijgen of dalen, dan kijken naar de ratings van kredietbeoordelers.

Bloomberg bekeek alle verhogingen en verlagingen van de kredietwaardigheid van landen door S&P en branchegenoot Moody's in 2012. In 53 procent van de gevallen, bleek dat de markt het tegenovergestelde deed van wat op basis van de beoordelingen had mogen worden verwacht.

Dat de voorspellende waarde van de ratings 'tegenvalt', komt doordat de markt sneller reageert op ontwikkelingen dan de kredietbureaus, zeiden analisten in reactie op het onderzoek.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Beeld ANP
Minister van Financiën Jeroen DijsselbloemBeeld ANP

Wat betekent zo'n status?
Simpel gezegd: hoe veilig en gezond een land is, economisch gezien. De grote kredietbeoordelaars Standard & Poor's, Moodys en Fitch, in feite financiële onderzoeksbureaus, bekijken de economische groei van een land, hoeveel schuld een land heeft uitstaan, hoeveel tekorten er op de begroting zijn, dat soort zaken. Afhankelijk van de uitkomst van die berekeningen en wegingen, kent zo'n kredietbeoordelaar of rating-agency een status toe aan een land. Laagste status: junk (afval; kort door de bocht gezegd: hoge schuldenlast, weinig economische groei, hoge werkloosheid, flinke tekorten). Hoogste status: AAA, oftewel triple A.

Meer over