‘Verkoop Organon waarschijnlijk’

Akzo Nobel vindt een beursgang van de medicijnendochter Organon nog steeds de beste optie. Maar de fabrikant van verf, grondstoffen en medicijnen sluit een directe verkoop niet uit....

Het Financieele Dagblad meldde woensdag dat Akzo aan twee durfkapitalisten heeft gevraagd een bod uit te brengen op Organon.

De waarde van de medicijnendochter zou ongeveer 10 miljard euro bedragen.

De woordvoerster van Akzo wil hier niet op ingaan, maar ze sluit verkoop niet uit.

Analist Mark van der Geest van Rabo Securities neemt die laatste mogelijkheid uiterst serieus. ‘Akzo moet, omdat het een proces van een beursgang is ingegaan uit juridisch oogpunt zeggen dat het een beursgang prefereert. Ik zou daar niet te veel waarde aan hechten.’

Volgens Van der Geest is de verkoop een stuk dichterbij gekomen na het afketsen van een megadeal met het farmacieconcern Pfizer, in oktober vorig jaar.

Pfizer trok zich terug uit de gezamenlijke ontwikkeling van een medicijn tegen schizofrenie en manische depressies. Mede omdat de testresultaten van het middel asenapine bleken tegen te vallen. Door het wegvallen van Pfizer moet Akzo opdraaien voor de verdere ontwikkelingskosten ervan.

Asenapine werd in 2003 een rijke toekomst voorspeld. In dat jaar besloot Pfizer de ontwikkeling van de vondst van Organon te sponsoren. 100 miljoen dollar ineens had de Amerikaanse medicijnenfabrikant daar voor over, plus de toezegging om in de jaren daarna, 270 miljoen dollar van de kosten voor zijn rekening te nemen.

Maar in oktober maakte Akzo melding van diverse tegenslagen rond het middel, variërend van tegenvallende testresultaten tot vertraging van de introductie.

Akzo’s melding leidde in oktober tot de grootste koersval uit de geschiedenis van het concern.

Zonder asenapine als kaskraker zal de beursgang van Organon aanmerkelijk minder opleveren, redeneren beleggers. Akzo werd die dag ongeveer 1,2 miljard euro minder waard.

Daarom valt verkoop te preferen, zegt analist Van der Geest. ‘Verkoop heeft twee belangrijke voordelen. Akzo ontvangt meer geld, omdat de koper altijd een premie betaalt. Het extraatje zou wel eens een miljard euro kunnen zijn. Ook is Akzo direct van Organon af en is het een verfbedrijf geworden. Bij een beursgang zou Akzo nog drie jaar met het bedrijf kwakkelen.’

Oorspronkelijk zou Akzo begin 2007 een minderheidsbelang van 20 tot 30 procent in Organon naar de beurs brengen. De volledige afsplitsing dacht het concern in de komende twee tot drie jaar te kunnen afronden.

Akzo Nobel kondigde vorig jaar aan Organon te willen afsplitsen, omdat de synergievoordelen tussen vruchtbaarheidspillen en bulkzout ver is te zoeken. De fabrikant loopt daarbij in de pas bij de Europese concurrenten AstraZenica en Novartis, die al eerder hun bedrijven splitsen. Akzo Nobel wil de komende jaren volledig inzetten op verf, waarin het wereldmarktleider is.

Meer over