'Verkoop Jaguar en Land Rover aan Tata rond'

LONDEN (ANP) - Het Amerikaanse autoconcern Ford Motor maakt woensdag officieel de langverwachte verkoop van zijn Britse automerken Jaguar en Land Rover aan het Indiase Tata Motors bekend. De verkoopprijs zou ongeveer 2 miljard dollar (1,3 miljard euro) bedragen. Dat meldden diverse media dinsdag.

Volgens de zakenkrant Financial Times doet Ford de aankondiging woensdag omdat dan alle 16.000 werknemers van Jaguar en Land Rover terug zijn van Pasen. Ford zou eerst hen willen inlichten alvorens officieel naar buiten te treden. De onderhandelingen tussen Ford en Tata over een verkoop van de twee luxe automerken lopen al maanden. Ford zette Jaguar en Land Rover vorig jaar zomer in de verkoop omdat het concern geld nodig heeft om zijn verlieslijdende Amerikaanse activiteiten te reorganiseren.

Ford nam Jaguar in 1989 over voor 2,5 miljard dollar en Land Rover werd in 2000 van BMW gekocht voor 2,7 miljard dollar. Door een overname van Jaguar en Land Rover krijgt Tata toegang tot hoogwaardige technologie en een sterke aanwezigheid op internationale markten. Tata is de grootste autofabrikant van India en maakt onderdeel uit van het grote industriële conglomeraat Tata Group.

Meer over