Verhuurders en banken blokkeren doorstart V&D

De eigenaren van vijftien van de 45 panden waarmee Coolcat-eigenaar Roland Kahn een doorstart van V&D wil maken, gaan daarmee niet akkoord. Ook over het financieringsplan van Kahn is geen akkoord bereikt met de banken, zeggen ingewijden. Hiermee ziet het er zeer somber uit voor de toekomst van het warenhuisconcern.

Peter de Waard
Haarlem, maandag: een klant staat voor een dichte deur van V&D. Het warenhuis blijft voorlopig dicht. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Haarlem, maandag: een klant staat voor een dichte deur van V&D. Het warenhuis blijft voorlopig dicht.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De curatoren maakten maandag bekend dat de V&D-vestigingen zes weken gesloten blijven, ook als op het allerlaatste moment nog een doorbraak wordt bereikt. De warenhuizen bleven maandag dicht en zullen ook dinsdag dicht blijven. Het personeel moet de inventaris opmaken voor een mogelijke liquidatieverkoop.

Uiterste poging

Maandagochtend lieten de curatoren weten nog drie dagen respijt te willen in een uiterste poging de doorstart te bewerkstelligen. Maar te weinig vastgoedverhuurders hebben daarin voldoende fiducie. Kahn zou toezeggingen willen hebben voor minimaal 35 panden. Dat zijn er tot nu toe maar dertig. Enkele verhuurders van voor Kahn minder belangrijke vestigingen hebben inmiddels hun panden aangeboden aan het Canadese concern Hudson's Bay, dat een eigen warenhuisconcept met zestig winkels wil opzetten. Dat betekent dat die warenhuizen verder gaan zonder het merk V&D en zonder het personeel. Hierdoor dreigen 8.000 werknemers op straat te komen.

In het weekeinde waren de curatoren nog optimistisch. Dat veranderde toen maandagmorgen tijdens een vergadering van de vastgoedeigenaren bij Cushman & Wakefield Management aan de Amsterdamse zuidas onvoldoende steun bleek voor het doorstartplan van Kahn. Veel vastgoedeigenaren vinden een halvering van de huur en een forse bijdrage in de herinrichting- en opknapkosten van de panden veel te ver gaan. Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield wil er alleen over kwijt dat het 'iets genuanceerder' ligt dan dat slechts dertig verhuurders zouden willen meedoen. 'Voor de rest kan ik er niets over zeggen.'

Daarnaast is nog altijd geen duidelijkheid over een herfinancieringsplan. ING is volgens ingewijden niet bereid voldoende krediet voor Kahns plan ter beschikking te stellen. ING zegt in een reactie 'niet op speculaties in te gaan'.

Onzekerheid

Hudson's Bay schiet intussen onder de duiven van Kahn. De Canadezen proberen de vastgoedbazen buiten de faillissementsprocedure om te paaien met lange termijncontracten, hoewel ze eerst een forse verbouwing van de winkelpanden eisen.

Als dinsdag geen konijn uit de hoed wordt getoverd, staat het personeel vanaf woensdag op straat. Kahn kan dan bij wijze van spreken ieder van de werknemers een nieuw arbeidscontract aanbieden. Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond maakt zich ongerust over de werknemers die nu al ruim een jaar in onzekerheid verkeren.

'Het is duidelijk dat er veel mensen slecht slapen.' Toch wil hij de hoop niet opgeven. 'Misschien moeten medewerkers rekening houden met iets slechtere contracten dan ze gewend zijn, maar ik ga ervan uit dat eventuele nieuwe eigenaren niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.'

Meer over