NieuwsEnergie

Vereniging Eigen Huis: energierekening volgend jaar 150 euro hoger

Woningbezitters zijn volgend jaar gemiddeld 150 euro meer kwijt aan energiebelasting, een kwart meer dan nu. De stijging komt door een hogere energietaks op gas en een verhoging van de Opslag Duurzame Energie, een belasting die wordt gebruikt om de overgang naar een duurzame energievoorziening te betalen. De stijging van de energiekosten staat los van de olieprijs, die het afgelopen jaar met de helft is gestegen.

Bard van de Weijer
 Windmolens bij een boerderij aan de Klingenweg in Zuidbroek.  Beeld Nederlandse Freelancers
Windmolens bij een boerderij aan de Klingenweg in Zuidbroek.Beeld Nederlandse Freelancers

De berekening, gedaan door de Vereniging Eigen Huis (VEH), is hoger dan het bedrag van 133 euro waarmee het ministerie van Financiën rekent. Dit komt volgens de vereniging doordat het ministerie kijkt naar alle huizen, ook zuinige nieuwbouwhuizen en energieneutrale woningen. Doordat dit type woningen nauwelijks energie verbruiken, betalen de bewoners weinig energiebelasting.

‘Deze huizen trekken het beeld scheef’, zegt een woordvoerder. Veel huiseigenaren wonen in een huis ouder dan tien jaar en verbruiken meer energie vanwege de minder goede isolatie. Zij worden door de belastingheffingen extra zwaar getroffen, aldus de belangenvereniging.

Onrechtvaardig

De VEH vindt het onrechtvaardig dat burgers worden benadeeld die zelf niet in staat zijn om hun huis energiezuiniger te maken. ‘Denk aan bewoners van een appartement, die vaak afhankelijk zijn van een vereniging van eigenaren voor ze iets kunnen verbeteren.’

Woningbezitters die wel energiebesparende maatregelen nemen en hun verbruik weten terug te dringen, zien daar weinig belastingvoordeel van terug, zegt de Vereniging Eigen Huis. ‘Iemand die jaarlijks 5 procent energie bespaart, zoals de overheid wil, haalt nog geen vijf euro belastingvoordeel’, aldus de woordvoerder.

Pas bij grotere ingrepen kunnen woningbezitters meer geld besparen, maar daar staan forse investeringen tegenover. ‘Spouwmuurisolatie, vloerisolatie en een hybride ketel kosten al snel tienduizenden euro’s, niet iedereen heeft het geld voor zo’n investering.’

Zuiniger stofzuigers

Een woordvoerder van minister Wiebes van Economische Zaken wijst erop dat het energieverbruik van huishoudens de laatste jaren snel daalt en dat burgers ook kunnen besparen zonder ingrijpende investeringen in de woning. ‘Dankzij bijvoorbeeld led-verlichting en zuiniger stofzuigers zijn flinke besparingen te bereiken, onafhankelijk in wat voor type huis je woont.’

Niettemin profiteren burgers nu nauwelijks van het fonds Opslag Duurzame Energie, dat wordt gebruikt voor de subsidiëring van zonne- en windparken. Huiseigenaren dragen volgend jaar via de energiebelasting gemiddeld 66 euro af aan het fonds, maar zien daar weinig van terug, zegt de VEH.

De overheid moet burgers stimuleren grotere stappen te maken, vindt de Vereniging Eigen Huis. Dat kan door betere voorlichting, goedkope leningen en met subsidies voor energiebesparende maatregelen. Ook bepleit de vereniging een lagere btw op isolatiematerialen en zonnepanelen.

Meer over