Verdwijnt dit vertrouwde straatbeeld? Rabo, ING en ABN overwegen pinautomaten zonder logo

De logo's boven de pinautomaten van ING, Rabobank en ABN Amro verdwijnen mogelijk vanaf eind dit jaar uit het straatbeeld. Door ze onder te brengen bij Geldservice Nederland (GSN), dat nu onder meer al het geldtransport regelt, moet het bovendien mogelijk worden de flappentap beter over het land te verspreiden.

null Beeld anp
Beeld anp

De drie grote banken maakten donderdag bekend hierover in gesprek te zijn. Het idee voor een gezamenlijk netwerk van pinautomaten komt uit Zweden en Finland.

Contant geld is al jaren op zijn retour. In 2015 betaalden klanten aan de kassa voor het eerst vaker met hun pinpas dan cash. Het aantal betaalautomaten loopt dan ook terug. Om contant betalen toch mogelijk te blijven maken, willen de banken nu hun krachten bundelen.

Meer automaten op het platteland

Een van de verwachte gevolgen van het plan is dan ook dat de tientallen pinautomaten van concurrerende banken op drukke plaatsen, zoals Utrecht Centraal of de Amsterdamse Kalverstraat, worden uitgedund. Dat bespaart de banken geld.

Tegelijkertijd zijn er op het platteland, bijvoorbeeld in Zeeland of Groningen, dorpen waar klanten nergens terecht kunnen met hun pinpas. Zij mogen zich verheugen op de spoedige terugkeer van een automaat.

Tegen plofkraken

Een ander voordeel is dat de banken samen kunnen optrekken in de strijd tegen plofkraken. Rabobank besloot onlangs zelfs beveiligers te laten posten bij enkele geldautomaten.

De 'grote drie' zijn gezamenlijk eigenaar van het in 2011 opgerichte GSN. DNB zou warm voorstander zijn van de samenwerking. Later dit jaar hopen de banken een samenwerkingsovereenkomst te kunnen ondertekenen. Wel moeten er nog veel details worden ingevuld. Ook is onduidelijk of bijvoorbeeld de Volksbank zich met haar automaten zal aansluiten bij het initiatief.

Ravage bij een pinautomaat van de Rabobank na een plofkraak in Chaam. Beeld anp
Ravage bij een pinautomaat van de Rabobank na een plofkraak in Chaam.Beeld anp
Meer over