Verdachten in beursfraude veroordeeld tot geldboetes

De Rechtbank in Amsterdam heeft gisteren twee verdachten uit het beursfraude-onderzoek veroordeeld wegens belastingfraude...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De gepensioneerde bankemployé E.S. kreeg vier maanden voorwaardelijk en boete van tachtigduizend gulden. E.F, een medewerker van een uitgeverij, werd veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk en een boete van zeventigduizend gulden.

De straffen vielen lager uit dan de eis van de officier van justitie H. de Graaff. Die vroeg negen maanden voorwaardelijk, respectievelijk vier maanden celstraf. De rechtbank verhoogde wel de door de officier geëiste geldboetes.

Beide verdachten ontdoken de belasting via een geheime rekening bij het Luxemburgse Codalux. Hun transacties konden worden afgewikkeld via de Bank Bangert Pontier in Amsterdam. Bij een huiszoeking bij deze bank in oktober 1997 vond justitie een lijst met namen van ruim zestig houders van geheime coderekeningen. Daar hoorden E.S. en E.F. bij.

De verdachten zijn niet betrokken bij fraude met effecten waar de Operatie Clickfonds op is gericht. Ze hadden hun geld in Luxemburg weggezet om zich te wapenen tegen financiële tegenvallers.

F. en S. zijn de tweede en derde verdachte die in het kader van het beursfraude-onderzoek worden veroordeeld. Eerder kreeg een ex-directeur van Holland Casino een taakstraf en een boete van 167 duizend gulden opgelegd.

Meer over