'Verbijsterde' Paarlberg in hoger beroep

Jan Dirk Paarlberg gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Haarlemse rechtbank. Dat heeft zijn advocaat aan de Volkskrant laten weten.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Zij zegt het vonnis ‘als een tussenstap’ te beschouwen. Paarlberg en Ficq zeggen beiden ‘verbijsterd’ te zijn over de uitspraak. ‘Dit had ik niet voor mogelijk gehouden’, aldus de vastgoedmagnaat en voormalig vertrouweling van VVD-eurocommissaris Neelie Kroes.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde Paarlberg dinsdag tot 4,5 jaar cel onvoorwaardelijk, onder meer vanwege het witwassen van 17 miljoen euro. De rechtbank vindt dat het Openbaar Ministerie er in is geslaagd de schuld van Paarlberg te bewijzen. Het gaat om 17 miljoen euro die ‘topcrimineel’ Willem Holleeder van de later geliquideerde zakenman Willem Endstra heeft afgeperst.

Afgedwongen

De rechtbank heeft al gezegd dat de betalingen die Endstra aan Paarlberg heeft gedaan, moeten worden gezien als betalingen aan Holleeder. Paarlberg moet volgens de rechters kennis hebben gehad van het ‘afgedwongen karakter’ van de betalingen.

De rechtbank ontleent deze conclusie aan het feit dat Paarlberg persoonlijk ‘titels’ heeft bedacht die ervoor moesten zorgen dat de geldstromen op de juiste manier in de boeken terecht zouden komen.

Vijf jaar

Eigenlijk wilde de rechtbank vijf jaar cel opleggen, omdat de misdrijven van Paarlberg over een lange periode werden gepleegd en zeer ernstig waren. Ook de grote schaal waarop en het raffinement waarmee hij ze pleegde, hebben geleid tot een hogere straf dan justitie had geëist.

De rechtbank weegt mee dat de witwasconstructies alleen aan het licht hebben kunnen komen doordat Endstra in 2004 op gewelddadige wijze om het leven kwam. ‘Pas toen zijn de door Endstra nagelaten stukken en de achterbankgesprekken boven tafel gekomen.’ Naar aanleiding daarvan kon strafrechtelijk onderzoek worden gedaan.

Het is uiteindelijk een half jaar minder geworden, vanwege alle ‘negatieve publiciteit’ die Paarlberg over zich heen kreeg. Die heeft hem zowel zakelijk als persoonlijk beschadigd, menen de rechters. Ook zal de zakenman daarvan in de toekomst nog veel last hebben, verwachten ze.

Paarlberg verlaat 'verbijsterd' de rechtbank na het horen van de uitspraak. (ANP) Beeld
Paarlberg verlaat 'verbijsterd' de rechtbank na het horen van de uitspraak. (ANP)
Meer over