Veertig jaar oude loc van Lovers Rail geeft er de brui aan

Voor het eerst in het bijna eenjarige bestaan van Lovers Rail zijn de treinen van deze concurrent van de Nederlandse Spoorwegen vrijdag aan de kant gebleven....

PETER VAN DEN BERG

Van onze verslaggever

Peter van den Berg

AMSTERDAM

De defecte locomotief kan waarschijnlijk niet meer worden gerepareerd. Lovers heeft zich gisteren onmiddellijk in verbinding gesteld met NS Cargo, waarbij de locomotieven zijn gehuurd.

Het is de bedoeling dat er dit weekeinde een vervangend exemplaar van NS-Cargo vanuit Tilburg wordt ingezet, zodat Lovers weer volgens de dienstregeling kan gaan rijden.

Even na zeven uur gistermorgen werd duidelijk dat een van de twee locomotieven van Lovers op het rangeerterrein in de Watergraafsmeer niet meer aan de praat kon worden gebracht. Lovers besloot daarop de zes dagelijkse ediensten tussen Amsterdam en IJmuiden te schrappen.

'We zouden anders over slechts één locomotief beschikken en dat zou vertragingen op het traject Amsterdam-Haarlem kunnen veroorzaken. We wilden de NS daarmee niet opzadelen', zegt loketmanager W. Sminia. 'Om de pijn voor de reizigers te verzachten hebben we besloten kostenloos bussen in te zetten tussen Amsterdam en IJmuiden.'

Passagiers die zich een dagje uit hadden voorgesteld met Lovers Rail, ondergingen de pech gelaten. Sommigen lieten zich per bus vervoeren naar het strand van IJmuiden: 'Amsterdam Beach'. Anderen besloten op het Centraal Station van Amsterdam een loket verder te gaan en voorts met 'de echte trein' naar Zandvoort te reizen.

Lovers is dik tevreden over het aantal passagiers dat dagelijks wordt vervoerd. De bezettingsgraad ligt in deze vakantieperiode tussen de 60 en 70 procent.

De rijtuigen die Lovers heeft overgenomen van de Belgische Spoorwegen, zijn eveneens aan de oude kant, maar vertonen volgens de woordvoerder nog geen mankementen.

Meer over