Veertien jaar cel viir Abbas Gokal in BCCI-fraude

Een Britse rechtbank heeft donderdag de vroegere scheepsmagnaat Abbas Gokal veroordeeld tot veertien jaar celstraf wegens zijn aandeel in de miljardenfraude bij Bank of Credit and Commerce International (BCCI)....

Reuter, AFP, ANP

LONDEN

BCCI bezweek in juli 1991 onder een schuldenlast van meer dan twaalf miljard dollar (tegen de huidige koers 23 miljard gulden), nadat aan het licht was gekomen dat de bank op grote schaal geld witwaste. Duizenden mensen verloren hun spaarcenten. Het was de grootste fraude in de geschiedenis van het internationale bankwezen.

De 61-jarige Gokal was in april na een proces van vijf maanden al schuldig bevonden aan het organiseren van een fraude van 1,2 miljard dollar samen met BCCI-functionarissen. Hij gebruikte het geld om zijn luxueuze levensstijl te financieren. Gokal was vroeger topman van de rederij en handelsonderneming Gulf Group, de belangrijkste cliënt van BCCI. Gulf was in Nederland onder meer eigenaar van Stokvis uit Gorinchem en het handelsbedrijf Lindeteves.

De Pakistaan werd in juli 1994 gearresteerd in Frankfurt toen hij op het punt stond een vlucht naar Pakistan te nemen. In december van dat jaar werd hij uitgeleverd aan Groot-Brittannië. Er zijn in de BCCI-zaak al meer veroordelingen gevallen, maar die vonnissen waren minder zwaar. De straf voor Gokal is de hoogste die Britse justitie ooit heeft gegeven voor fraude.

De schuldeisers van BCCI hebben tot nu toe 2,65 miljard dollar teruggekregen, ongeveer een kwart van hun claims. Binnen een jaar krijgen ze mogelijk nog eens 10 procent.

Meer over