Vedior volgende maand naar Damrak en Londen

Vendex brengt zijn uitzendbedrijf Vedior in juni naar de beurs. Er wordt notering aangevraagd in Amsterdam en Londen. Volgend jaar moet de volledige splitsing tussen het detailhandelsconcern Vendex en het uitzend- en schoonmaakconcern Vedior worden afgerond....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De aandeelhouders van Vendex moeten morgen tijdens de aandeelhoudersvergadering hun goedkeuring aan de plannen geven. In juni wordt voor maximaal 650 miljoen gulden aan nieuwe aandelen Vedior uitgegeven. Met de opbrengst neemt Vedior 'een aanzienlijk minderheidsbelang' in het eigen bedrijf over van moeder Vendex International. Hoe groot het resterende belang van Vendex zal zijn, wil de woordvoerder niet vertellen.

De definitieve splitsing van Vendex en Vedior, waarbij aandeelhouders Vendex aandelen Vedior krijgen, kan niet voor het einde van dit jaar plaatsvinden, omdat de fiscus de aandelen Vedior beschouwd als dividend, waarover belasting betaald moet worden. Volgens de nieuwe belastingwet, die volgend jaar van kracht moet worden, kan een dergelijke splitsing belastingneutraal worden doorgevoerd.

Vedior is een van de grotere uitzendbureaus in Europa met een omzet van ongeveer 6,5 miljard gulden. Het bedrijf kan met een beursnotering zelfstandig beter draaien, zo denkt Vendex. Ook krijgt Vedior door de toegang tot de kapitaalmarkt een betere mogelijkheid om zijn expansie zelf te financieren. Vendex wil zich concentreren op zijn winkels en levensmiddelenzaken.

In de tweede helft van mei krijgen de beleggers de kans om zich in te schrijven. De notering aan de Amsterdamse effectenbeurs is voorzien in de eerste twee weken van juni. De Amerikaanse effectenbank Morgan Stanley leidt als lead manager de gang naar de beurs.

Opvallend is dat concurrenten ING Barings en ABN Amro Rothschild twee van de drie benoemde co-leadmanagers zijn. ING Barings treedt daarnaast nog op als listing agent.

Meer over