VEB wil dat Brussel kijkt of Wellink onpartijdig is

amsterdam De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft bij de Europese Commissie een verzoek ingediend om te onderzoeken of de toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB), onbevooroordeeld is in de overnamestrijd rondom ABN Amro....

Geert Dekker

De laatste maanden van Peter Paul de Vries als directeur van de VEB verlopen iets anders dan hij zich voorstelde bij de aankondiging van zijn afscheid in februari. Meehelpen zoeken naar een opvolger, en dan zijn bureau opruimen, daar leek het bij te blijven. Maar nauwelijks een week nadat De Vries had gezegd dat hij wegging, viel bij ABN Amro een brief op de mat van een hedgefonds genaamd TCI. De rest is geschiedenis.

De manoeuvres van de top van ABN Amro werken bij hem als een rode lap op een stier. Het management stuurt met alle macht aan op een overname door Barclays, en ontmoedigt, frustreert en blokkeert andere mogelijke biedingen, zegt de VEB. En dat is een schande.

Op de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro in april leek het er af en toe op dat De Vries zou ontploffen. Provocerend en rellend alsof hij nog veertig jaar VEB-directeur wil blijven, haalde hij het bloed onder de nagels vandaan bij Arthur Martinez, de Amerikaanse president-commissaris van ABN Amro, die de vergadering voorzat. Maar intussen werd de VEB-directeur ook kwader en kwader. Dat was goed voor wat smalende blikken van toeschouwers.

Het dedain was er diezelfde avond ook nog toen De Vries’ aankondigde naar de Ondernemingskamer te stappen omdat het management van de bank niet naar hem wilde luisteren. Ja ja, het zal wel, klonk het hier en daar meewarig.

Maar dat was meteen de laatste keer dat er geringschattend gedaan kon worden over een actie van de VEB in de strijd rond ABN Amro.

Want De Vries is de afgelopen weken nadrukkelijk bezig een plaatsje te verwerven in deze ABN Amro-geschiedenis. Eerst was er het doorslaande succes bij de Ondernemingskamer, die de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle ophield. Begin deze week was er de strooptocht door de Londense City op zoek naar aandeelhouders van ABN Amro. De VEB heeft de steun van 10 procent van het aandelenkapitaal nodig om op eigen houtje een bijzondere aandeelhoudersvergadering te kunnen uitschrijven.

En dan nu de stap tegen DNB, ingegeven door de waarschuwende woorden die bankpresident Nout Wellink enkele weken geleden sprak tot het consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis. Hij noemde een bod van het consortium risicoverhogend.

Peter Paul de Vries op jacht in de Londense City? Peter Paul de Vries die de Europese Commissie vraagt de onafhankelijkheid van De Nederlandsche Bank te onderzoeken? O, u bedoelt die Peter Paul de Vries die een stokje stak voor een deal van 21 miljard dollar tussen ABN Amro en Bank of America?

Geert Dekker

Meer over