VEB: commissaris is nog steeds man van 60 jaar

De gemiddelde commissaris van een Nederlandse beursgenoteerde onderneming is nog steeds een man van 60 jaar. Tot die conclusie is de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gekomen na onderzoek naar het profiel van de toezichthouder....

Slechts 6,1 procent van de commissarissen is vrouw. De gemiddelde leeftijd is wel gedaald, maar blijft nog steeds steken op 60 jaar (was 61). Volgens de VEB heeft de Code Tabaksblat voor goed bestuur het ‘old boys-netwerk’ slechts ten dele weten te doorbreken, aldus de club dinsdag.

Volgens de beleggersvereniging is er wel verbetering zichtbaar. Zo is bij supermarktconcern Ahold het aantal vrouwelijke toezichthouders in de meerderheid: vier van de zeven zijn vrouw.

In het artikel ‘Old boys en young girls’ constateert de VEB dat de oudste commissarissen bij raambekledingproducent Hunter Douglas en biobedrijf Pharming zitten. Allen zijn boven de zeventig, eentje is zelfs 83 jaar oud. Commissaris Hoijer van Heineken Holding voert de ranglijst van langstzittende toezichthouders aan, met 35 jaar. Daarna volgt commissaris Van Puijenbroek, die al 32 jaar toezicht houdt bij De Telegraaf.

De jongste commissaris is te vinden bij staalbedrijf Arcelor Mittal en is een vrouw. Het is de 26-jarige Vanisha Mittal, de dochter van topman Lakshmi.

Ruim tweederde van de commissarissen is Nederlander. Van de buitenlandse commissarissen is vooral het aantal van Britse afkomst fors toegenomen. Sinds 2003 steeg hun aanwezigheid met 75 procent.

Uit recente cijfers van adviesorganisatie Towers Perrin blijkt dat een commissaris vorig jaar gemiddeld jaarlijks 41.250 euro toucheerde voor zijn of haar taken. De voorzitter van de raad ontving in doorsnee 56.500 euro. Deze bedragen waren iets hoger dan in 2005. Vorig jaar kwamen de Nederlandse raden gemiddeld zeven keer per jaar bij elkaar.

Meer over