Vastgoedbeleggers vieren weer feest op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De stemming op de Europese beursvloeren is dinsdag tijdens de ochtendhandel geleidelijk aan verbeterd, gevoed door de koersstijgingen in het Verre Oosten. In Amsterdam deden vooral de vastgoedfondsen Rodamco Europe en Corio het goed, zonder duidelijke aanleiding.

Het telecomconcern KPN, dat voorbeurs zijn kwartaalcijfers publiceerde, wist de verliezen van eerder op de ochtend weg te werken. Het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever ging aan kop bij de hoofdfondsen met een plus van 1,4 procent, vooruitlopend op de publicatie van de kwartaalcijfers donderdag.

Rodamco Europe (plus 1,3 procent) bezette de tweede plaats in de AEX, terwijl Corio tot de sterkere stijgers in de MidKap behoorde met een plus van 2,8 procent. Deze vastgoedfondsen laten al tijden stevige koerssprongen zien, onder meer door overnamespeculaties. ,,Er verschijnen nog steeds positieve analisten rapporten over deze fondsen. Dat zorgt voor hogere koersen'', zei Peter de Bie, handelaar bij Fortis. Volgens hem krijgt Rodamco Europe mogelijk ook steun van het nieuws dat het aandeel binnenkort wordt gesplitst van een naar vier.

KPN noteert hoger

Het aandeel KPN noteerde 0,4 procent hoger, na eerder op de ochtend ruim 2 procent lager te hebben gestaan. Voorbeurs maakte het concern een tegenvallend operationeel resultaat bekend over het vierde kwartaal. Sommige analisten waren echter te spreken over de toekomstige kasstroom van het bedrijf en het dividendrendement.

De AEX-index werd dinsdagochtend vooral gestuwd door koersstijgingen van de zwaarwegende financiële waarden. Fortis, ABN Amro en ING werden 0,6 tot 1 procent meer waard. De laatste stond positief in de belangstelling nadat de zakenbank UBS zijn klanten adviseerde om het aandeel te kopen.

Dalers op een hand te tellen

De index van hoofdfondsen op het Damrak stond aan het begin van de middag 2,67 punten (0,5 procent) hoger op 508,86 punten. ,,De stemming is vriendelijk. Het zou mij niet vertbazen als we binnen afzienbare tijd naar boven uitbreken'', aldus de handelaar van Fortis. De MidKap-index ging eveneens 0,5 procent vooruit, naar 717,72 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen tussen de 0,2 en 0,5 procent.

De dalers in de AEX waren op een hand te tellen. Automatiseerder Getronics stond onderaan met een verlies van 0,6 procent, terwijl Shell 0,2 procent zakte. Beleggers lieten de oliemaatschappij links liggen op het nieuws dat zijn Britse branchegenoot BP minder hard groeit dan verwacht, iets waar Shell ook last van heeft. BP kreeg op de Londense beurs een koersverlies voor de kiezen van 2,2 procent. Een verder opgelopen olieprijs kon geen steun bieden aan de oliefondsen.

USG aan kop in MidKap

Het uitzendbedrijf USG ging aan kop in de MidKap met een winst van 3 procent. ABN Amro heeft zijn advies voor de uitzender verhoogd tot kopen. Daarnaast heeft de zakenbank KBC het koersdoel voor het aandeel naar boven bijgesteld.

Op de lokale markt in Amsterdam viel het chipbedrijf BESI op met een koersverlies van 3,9 procent, ondanks dat het bedrijf vorig jaar uit de verliezen is gekropen. Volgens Rabo Securities is het aantal nieuwe orders in het vierde kwartaal echter teleurstellend.

HITT grote winnaar

Qurius, het voormalige Magnus, werd 3,6 procent duurder. De automatiseerder wil zijn branchegenoot ICM Group overnemen, zo werd maandag nabeurs bekend. HITT, producent van verkeersbegeleiding- en navigatiesystemen, schoot 9 procent omhoog en was daarmee de grote winnaar in Amsterdam. Het concern geeft later op de dag een analisten- en persbijeenkomst over de jaarcijfers die al eerder bekend zijn gemaakt.

De euro noteerde op 1,2945 dollar vergeleken met 1,2930 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa maandag.

Meer over