Vancom trekt helft meer busreizigers in Zuid-Limburg

Het Amerikaanse busbedrijf Vancom heeft in vergelijking met vorig jaar 50 procent meer reizigers in Zuid-Limburg vervoerd. Dit resultaat is opmerkelijk, omdat concurrent VSN Groep de laatste jaren te maken heeft met een gestadige daling van het aantal passagiers....

Van onze verslaggever

Harry van Gelder

AMSTERDAM

Ook het ziekteverzuim bij de Amerikaanse busonderneming ligt aanzienlijk lager dan bij andere busbedrijven. Vorig jaar was gemiddeld 2 procent van het personeel ziek. Bij de VSN Groep, die meer dan 90 procent van de markt in het stads- en streekvervoer bezit, ligt het percentage op ongeveer 8,5.

Vancom is verheugd over de stijging van het aantal passagiers. 'We hebben onze belofte waargemaakt. Meer vervoer voor hetzelfde geld', zegt de Nederlandse aandeelhouder K. Arends van Vancom.

Vergeleken met juli 1995 haalde het busbedrijf in juli van dit jaar 39 procent meer reizigers. In augustus 1996 werd in vergelijking met de zelfde maand van het vorige jaar zelfs 56 procent meer passagiers vervoerd. Vancom wil uit concurrentie-overwegingen niet de precieze aantallen geven, maar het gaat om tienduizenden passagiers meer.

Volgens Vancom zijn vooral veel ouderen en vrouwen met kinderen in de bus teruggekeerd. Volgens een onderzoek zijn de meeste klanten erg tevreden over de service, het comfort en de klantvriendelijkheid.

Vancom begon in mei 1995 met de busonderneming in Zuid-Limburg. Het Limburgse gebied was het eerste dat volgens de Europese richtlijnen werd aanbesteed. Vancom won de aanbesteding, mede omdat het ministerie van Verkeer wilde experimenteren met concurrentie in het openbaar vervoer.

Vancom rijdt zes lijnen in Zuid-Limburg, waarvan een in samenwerking met Stadsbus Maastricht. Het bedrijf werkt met zogenoemde zelfsturende chauffeursteams. Chauffeurs zijn zelf verantwoordelijk voor de dagelijkse exploitatie van de bussen. Ook zijn ze verantwoordeljk voor de bussen, kaartverkoop, dienstroosters, het ziekteverzuim en de opvang van zieke collega's.

Volgens Vancom is er bij andere busbedrijven een te grote scheiding tussen doeners en denkers. Vancom vindt dat er meer naar de chauffeurs moet worden geluisterd, omdat zij een schat aan ervaring hebben.

In Limburg bracht Vancom op advies van de chauffeurs een wijziging aan in een buslijn. Een filegevoelige kruising werd overgeslagen en er kwamen meer haltes. 'Wij doen daar op het hoofdkantoor niets aan. De chauffeurs doen dat zelf', zegt Arends.

Vancom wil de komende jaren zijn busnet in Nederland flink uitbreiden. Het bedrijf hoopt te profiteren van de concurrentie in het openbaar vervoer. Minister Jorritsma wil dat voor 2005 het gehele streekvervoer wordt aanbesteed. De minister komt begin november met de spelregels voor meer concurrentie in het openbaar vervoer.

Meer over