GeldvraagReinout van der Heijden

Van wie is het reservefonds van de Vereniging van Eigenaren?

Appartementen uit het microsegment in de Celebesstraat in Amsterdam. Beeld Simon Lenskens
Appartementen uit het microsegment in de Celebesstraat in Amsterdam.Beeld Simon Lenskens

Onze Vereniging van Eigenaren (vve) bestaat uit vier appartementen en heeft een reservefonds van 50 mille. Van wie is dat geld? En moeten wij het opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting?

Dat is raar geregeld. Het geld is van de vve. U kunt het geld niet uit de pot halen, ook niet als u uw appartement verkoopt. Sla de tekst van uw vve-reglement erop na. Daar staat dat in. Toch hoort uw deel uit de pot volgens de Belastingdienst bij uw vermogen. U moet het dus meetellen bij de aangifte als box-3-vermogen en er vermogensrendementsheffing over betalen.

Waarom werkt het zo? De Belastingdienst is bang voor fraude. Ze willen voorkomen dat u uw spaargeld tijdelijk op de vve-rekening zet om vermogensheffing te ontlopen. De behoefte om een paar slimmeriken de pas af te snijden wint het van de logica, namelijk dat het geld eigenlijk van de vve is.

In uw geval betekent dat dus dat u binnenkort bij de aangifte 12.500 euro moet opgeven als vermogen. Als uw totale vermogen uitkomt boven de vrijstelling van 30.360 euro per belastingplichtige, betaalt u over uw aandeel in de vve-pot jaarlijks 73 tot 210 euro. Het bedrag staat niet vermeld in de vooringevulde aangifte, omdat de vve het niet hoeft door te geven aan de Belastingdienst. U moet het zelf invullen.

Er zijn ondertussen maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat vve’s reserveren voor onderhoud. Sinds 2018 gelden nieuwe wettelijke regels. De vve kan zelf de hoogte van de jaarlijkse bijdrage bepalen. Er moet dan wel een meerjarenonderhoudsplan zijn opgesteld als onderbouwing hiervoor.

Als zo’n onderhoudsplan ontbreekt, moet de vve ieder jaar een bepaald bedrag innen. Dat is minimaal 0,5 procent van de herbouwwaarde, die vermeld staat op de polis van de opstalverzekering. Als de herbouwwaarde 1 miljoen euro is, zet uw vve dus ieder jaar 5.000 euro opzij. Er is overigens niemand die dit checkt. U krijgt ook geen boete als uw vve hier niet aan voldoet. Vanaf volgend jaar wordt het minder vrijblijvend. Dan kan de gemeente gaan controleren of er wel voldoende reserves zijn. De vraag is hoe ze dat gaan doen met 150 duizend vve’s.

U kunt onder deze verplichting uitkomen als minstens 80 procent van de vve-leden besluit om geen reservepot aan te leggen. In uw geval moet iedereen akkoord zijn om dat percentage te halen. De vve-leden moeten dan wel in staat zijn het geld voor onderhoud direct op tafel te leggen.

De vve kan het geld ook lenen, zodat er minder vermogen nodig is. Banken lenen niet graag aan een vve, omdat vve-leden alleen aansprakelijk zijn voor hun eigen deel. Maar misschien is een van uw vve-genoten rijk? De rente over zo’n lening is onder voorwaarden aftrekbaar.

Voor duurzame verbouwingen kunnen vve’s terecht bij het Nationaal Energiebespaarfonds (energiebespaarlening.nl/vve). Na de verbouwing kunnen zij subsidie krijgen (rvo.nl/seeh).

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over