Van top-10 rijkste stellen is man steevast kostwinner

Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda zijn met een gezamenlijk vermogen van 85,7 miljard dollar (78,3 miljard euro) met afstand het rijkste paar ter wereld. Op nummer twee volgt de Spaanse modetycoon Amancio Ortega Gaona, bekend van kledingmerk Zara, en zijn tweede echtgenote en voormalige werknemer Flora Pérez Marcote, met samen 70,7 miljard dollar.

Bill Gates en zijn echtgenote Melinda. Beeld ANP
Bill Gates en zijn echtgenote Melinda.Beeld ANP

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Wealth-X, een Singaporees onderzoeksbureau dat als een Quote 500 in het kwadraat het vermogen van 's werelds rijken in kaart probeert te brengen. Wealth-X inventariseerde wie de tien rijkste paren ter wereld zijn. Op nummer drie van het lijstje staat meesterbelegger Warren Buffett (84) en zijn zestien jaar jongere vrouw, de voormalige serveerster Astrid Menks, met een vermogen van 65 miljard dollar.

Van de rijkste tien koppels ter wereld zijn er zeven Amerikaans, aangevuld met een Spaans, Chinees en Frans stel. Stuk voor stuk man/vrouw-paren, waarbij de man steevast de 'kostwinner' is. De vermogens van vier van de tien koppels zijn voor een belangrijk deel gegrondvest op erfenissen, schrijft Wealth-X. De Amerikaane miljardairs David en Julia Koch (nummer vier met 47,5 miljard dollar) en zijn broer Charles en diens vrouw Elizabeth (nummer vijf met 47,4 miljard dollar) namen het stokje over van hun vader Fred Koch, grondlegger van het industriële conglomeraat Koch Industries en zoon van de uit het Friese Workum afkomstige kranteneigenaar Harry Koch. Op nummer acht staat de Fransman Bernard Arnault, bestuursvoorzitter van het luxeconglomeraat Louis Vuitton Moët Hennessy, met zijn vrouw, de concertpianiste Helene Mercier. Arnaults vader had een goedlopend bouwbedrijf. En op nummer tien staan James Walton, zoon van Walmart-oprichter Sam Walton, en zijn vrouw Lynne, met een vermogen van ruim 36 miljard dollar.

Selfmade

De overige zes zijn hoofdzakelijk selfmade miljardairs. Bill Gates en Warren Buffett zijn bekende voorbeelden. De vrouw van Gates, oud-Microsoft-werknemer Melinda, bestiert samen met haar man de Bill & Melinda Gates Foundation, een liefdadigheidsorganisatie. Minder bekend is de Chinese vastgoedtycoon en bioscoopexploitant Wang Jianlin en zijn vrouw Lin Ning, op nummer zes met een gezamenlijk vermogen van 40,7 miljard euro. Ning zwaait de scepter over een investeringsgroep. Op nummer zeven staan Amazon-oprichter en Washington Post-eigenaar Jeff Bezos en zijn vrouw, de bekroonde schrijfster MacKenzie Bezos, met 39,8 miljard euro. Het jongste paar in de top-10 vormen de 31-jarige Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan (30), met een geschat vermogen van 38,5 miljard dollar.

Schrijfster MacKenzie Bezos en haar echtgenoot, Washintgon Post-oprichter Jeff Bezos. Beeld ANP
Schrijfster MacKenzie Bezos en haar echtgenoot, Washintgon Post-oprichter Jeff Bezos.Beeld ANP
Meer over