Van overbodige Gucci tot naaigaren. En vilt. En isolatiemateriaal

Allerhande stoffen en producten kunnen na gebruik een tweede leven krijgen. Zo wordt de overproductie van merkkleding gebruikt voor het maken isolatiemateriaal en naaigaren. Voor iedereen die zijn sokken wil stoppen met Gucci-garen.

null Beeld anp
Beeld anp

Huh, hoezo wordt die kleding niet gewoon verkocht? Een mooie polo of jeansbroek levert toch veel meer op dan een lading naaigaren?

De kledingindustrie maakt stelselmatig te veel kleding om geen modetrend te missen. Alleen al in Nederland worden jaarlijks zo'n 20 miljoen kledingstukken niet verkocht. Een deel daarvan gaat naar goede doelen in Afrika en Oost-Europa of wordt verkocht in een outlet. Maar ruim een miljoen broeken, truien of jassen verdwijnen in de shredder of de verbrandingsoven.

Waarom worden die kledingstukken niet aan de kringloop of een goed doel gegeven?

Sommige merken zijn bang dat hun kleding vanuit de kringloop of de charitatieve projecten op de zwarte markt belandt. Dat gaat ten koste van hun eigen omzet. Daarom zien ze de kleding liever vernietigd. 'Wij vinden het zonde als het in de verbrandingsoven verdwijnt. Dus zorgen we dat de vezels hergebruikt worden', vertelt Hannet de Vries-in 't Veld, directeur van textielrecyclelaar Frankenhuis uit Haaksbergen. 'Het zijn vooral ketens die in Nederland zitten die naar ons toe komen.' Welke precies wil ze niet zeggen. 'Maar echt niet alleen heel dure merken.'

Hoe weten die merken zeker dat een slimme werknemer van Frankenhuis niet een lading overhemden achterover drukt?

De kledingstukken worden in een speciale ruimte gesorteerd, vernietigd en vervolgens ontrafeld tot vezels. Daar hangen camera's zodat de werknemers het wel uit hun hoofd laten een eigen handeltje te beginnen. Achteraf krijgt het kledingmerk een certificaat zodat het precies kan nalezen dat de kleding inderdaad is vernietigd.

Wat kun je allemaal maken van die oude spijkerbroekvezels en ontrafelde truien?

Van alles. De mooiste vezels gaan naar spinnerijen in Italië, Spanje of Tsjechië. Daar maken ze er weer nieuw garen van. Truien en shirts van het kledingmerk BlueLoop bestaan bijvoorbeeld voor 10 tot 30 procent uit garen van vezels uit Haaksbergen. Een ander deel van de vezels wordt verwerkt tot vilt, isolatiemateriaal en panelen voor wasmachines of de binnenkant van een auto.

Verwerkt Frankenhuis alleen onverkochte merkkleding?

Nee hoor. Van de 7.000 ton kleding die jaarlijks door de vervezelmachines in Haaksbergen gaan, is maar 3 procent ongedragen mode. Het grootste deel is gebruikte kleding die niet meer draagbaar is omdat er scheuren of vieze vlekken in zitten. Die partijen hoeven niet met cameratoezicht worden vernietigd. 'Maar bij de bedrijfskleding en uniformen doen we dat vaak wel', zegt De Vries-in 't Veld. 'Je wilt als politie of beveiligingsbedrijf niet dat jouw oude bedrijfskleding later gebruikt wordt door oplichters of inbrekers.'

Meer over