Van Leer breidt fors uit in wegwerpservies

Het verpakkingsconcern Van Leer heeft de Amerikaanse fabrikant van wegwerpservies Nyman Manufacturing overgenomen. Het bedrijf, met 400 werknemers goed voor een omzet van 100 miljoen gulden, maakt plastic borden, kopjes en bekers voor cateringbedrijven en winkelketens....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het bedrijf is gevestigd in East Providence, Rhode Island en was in handen van nazaten van de oprichtersfamilie en het management. Nyman werd begin jaren dertig opgericht. Sinds die tijd heeft het eenmalig serviesgoed geproduceerd en verkocht. De meeste producten worden afgezet in het noord-oosten van de Verenigde Staten.

Van Leer heeft al een Amerikaans dochterbedrijf dat opereert in deze markt: The Chinet Company. Dat bedrijf, met een hoofdkantoor in Norwalk, Connecticut, maakt de wat luxere plastic borden en schalen voor eenmalig gebruik. Chinet levert onder andere aan McDonald's, Northwest en aan warenhuizen. Er werken 1800 mensen, goed voor een omzet van ongeveer 400 miljoen gulden.

Beide bedrijven worden deels geïntegreerd. 'Er wordt zoveel mogelijk samengevoegd', verklaart een woordvoerder van Van Leer. Hij denkt daarbij aan het verkoop- en distributieapparaat en aan het transport. De productievestigingen daarentegen worden niet samengevoegd. Nyman produceert in Rhode Island, Chinet heeft vijf fabrieken verspreid over heel Amerika. Daarnaast beschikt het nog over productievestigingen in Mexico en Noorwegen. Het is nog niet duidelijk of er door de gedeeltelijke integratie banen verloren gaan.

Gezamenlijk kunnen Nyman en Chinet een breder assortiment kopjes, borden en schalen van karton, papier en plastic aanbieden. In de Amerikaanse markt gaat de combinatie volgens de Van Leer-woordvoerder tot de top van de middenmoot behoren, na de drie grootste marktpartijen. 'Als het gaat om premiums, zeg maar het wat betere wegwerpservies, zijn we wel de grootste in de VS', aldus de zegsman.

Van Leer heeft geen ambitie uit de groeien tot de grootste fabrikant van wegwerpservies in de VS. De samengevoegde serviesbedrijven hebben een 'aanzienlijk groeipotentieel, doordat we een regionale speler opnemen in een landelijk netwerk'. Als er in de toekomst weer een regionale serviesmaker te koop is, zal Van Leer die kans niet zomaar voorbij laten gaan: 'Deze tak van sport is voor ons concern een speerpunt'.

Toch behoort wegwerpservies niet tot de kernactiviteiten van het concern. Van Leer is groot in de wereld van de vaten, margarinekuipjes en andere verpakkingen. 'De puristen zullen zeggen: dit zijn geen verpakkingen, dat hoort niet bij jullie. Maar wij hebben dit procedé nu eenmaal goed onder de knie, dus waarom niet?' Bovendien zijn de marges van Chinet hoger dan die van Van Leer. Het concern maakt een marge van 5,5 procent.

Van Leer haalt inmiddels 20 procent van zijn concernomzet uit de VS, waar het naast de serviesactiviteiten nog fabrieken heeft voor stalen en plastic vaten en een producent van plastic films en coating. Met de 100 miljoen van Nyman erbij, loopt de Amerikaanse omzet nu tegen de 1 miljard gulden.

Meer over