Van der Giessen aast op noodlijdende IJsselwerf

Scheepsbouwer Van der Giessen-de Noord heeft zijn oog laten vallen op de noodlijdende IJsselwerf in Cappelle aan den IJssel. Directeur D....

De IJsselwerf, onderdeel van YVC Holding, vroeg op 4 juni surseance van betaling aan. Bij de werf werken nu nog ongeveer tweehonderd mensen. Pogingen van de bewindvoerders nieuwe orders in de wacht te slepen liepen steeds op niets uit.

Van der Giessen-de Noord heeft belangstelling vanwege het vakmanschap op de nieuwbouwwerf, vooral als het gaat om het gebruik van roestvrijstaal in vaartuigen. Tevens biedt een overname de kans om nieuwe markten aan te boren, vooral die van de snelle veerboten en de marine. Bij Van der Giessen-de Noord werken nu zevenhonderd mensen in vaste dienst en vierhonderd tijdelijke krachten.

Met de mogelijke overname is de verhuizing van de nieuwbouw van YVC naar het vroegere terrein van Wilton-Fijenoord in Schiedam van de baan. Van der Giessen-directeur Brink wil op termijn de activiteiten van de IJsselwerf over te hevelen naar het eigen terrein in Krimpen aan den IJssel.

Bewindvoerder B. Oosthout van de IJsselwerf ziet Van der Giessen-de Noord, onderdeel van IHC Caland, als een serieuze overnamekandidaat. Hij verwacht dat met zo'n naam makkelijker nieuwe orders binnen te halen zijn.

Ook FNV Bondgenoten is verheugd. 'We hopen dat de overname nu snel rond is', zegt coördinator scheepsbouw W. Dijkhuizen. 'En dat de hele werf wordt overgenomen. Als dat niet lukt en er geen nieuwe orders komen, verandert de situatie. Want aan een dood paard kun je niet trekken. Dan moet je je knopen tellen.'

Meer over