NieuwsStaking Tata

Vakbond FNV organiseert stakingsacties bij Tata Steel

Ondanks de dringende oproep van de directies van Tata Steel Nederland en Tata Steel Europe om in deze tijd niet gaan staken, besloten de FNV-leden donderdag dat volgende week acties zullen worden gehouden. 

Tijdens de FNV-vergadering stemden de leden vanwege corona met een vlaggetje.Beeld ANP

Tijdens een drive-invergadering van de vakbond op het parkeerterrein van de Bazaar in Beverwijk gaven de leden toestemming. De FNV zal de acties gaan voorbereiden en volgende week maandag zal de vorm worden bepaald. FNV-bestuurder Roel Berghuis zei dat de stakingskassen worden geopend.

De FNV-achterban is woedend over het als ontslag opgevatte vertrek van directievoorzitter Theo Henrar, die gold als pleitbezorger van de belangen van het bedrijf in IJmuiden. In IJmuiden wil men niet langer de verliezen van het Britse zusterbedrijf financieren. Het geld zou moeten worden gestoken in de verdere innovatie en verduurzaming van het bedrijf. Door de slechte gang van zaken in Groot-Brittannië dreigen ook in IJmuiden zo’n duizend banen te worden geschrapt. Ook wil de bond duidelijkheid over de redenen van het ‘ontslag’ van Henrar. De directie heeft niet op de eisen van de bond willen ingaan.

Tijdens de vergadering moesten de leden vanwege corona in de auto blijven zitten. Ze hadden twee vlaggetjes gekregen – een groene en een rode – waarmee ze met het voorstel tot acties konden instemmen dan wel het afwijzen. Uiteindelijk waren bij de stemming vrijwel alleen groene vlaggen te zien.

Meer over