V&D: hoe heeft het zover kunnen komen?

Het doek is gevallen voor warenhuisketen V&D. Eind december werd V&D failliet verklaard en stonden zowel binnenlandse als buitenlandse partijen te trappelen om bedrijfsonderdelen over te nemen, maar van een doorstart is het niet gekomen. Waar ging het mis? Een chronologisch overzicht.

Verlaten interieur van de V&D in Utrecht. Beeld anp
Verlaten interieur van de V&D in Utrecht.Beeld anp

De familie had allang afscheid genomen

Vincent Vroom, achterkleinzoon van de oprichter, zegt dat het tenminste voor hem pijnlijk zal zijn als direct de namen van de gevel afgaan. 'Dat wordt slikken. Maar de tijden zijn veranderd.' Hij erkent dat hij zelf niet meer geloofde in een toekomst voor V&D. 'Economisch bood het concept geen perspectief. Je zou kunnen zeggen dat de familie moreel iets had moeten doen. Maar dat is ieders individuele beslissing.'

Hoofdkantoor van V&D in Amsterdam. Beeld anp
Hoofdkantoor van V&D in Amsterdam.Beeld anp

'Janken, huilen, afscheid nemen' (16/2)

Ze zaten 'gezellig aan de borrel', de ruim honderd man personeel van V&D in Amstelveen. Met wijn en bier en een hapje, zegt Gerard Kortekaas. De stemming werd dankzij die wijn en dat bier zelfs redelijk ontspannen. Totdat de bedrijfsleider om half vijf werd weggeroepen, 'voor een telefonische vergadering'. Kort daarop kwam de chef terug met het bericht: doorstart gestrand. 'Toen was er een einde aan alle onzekerheid'. Veel van zijn collega's koesterden nog hoop. Hoe die reageerden, laat zich wel raden, vindt Kortekaas. 'Janken, huilen, afscheid nemen.'

Doek valt voor V&D; doorstart warenhuizen mislukt (16/2)

De doorstart voor de warenhuizen van de V&D is mislukt. De curatoren van het failliete warenhuisbedrijf zijn er niet in geslaagd tot een akkoord te komen met de potentiële koper, lieten ze dinsdagmiddag weten. Nu het doek definitief is gevallen zijn circa 8.000 medewerkers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants hun baan kwijt.

Verhuurders en banken blokkeren doorstart V&D (15/2)

Het doorstartplan van V&D ondervindt hinder. De eigenaren van vijftien van de 45 panden waarmee Coolcat-eigenaar Roland Kahn een doorstart wil maken, gaan daarmee niet akkoord. Ook over het financieringsplan van Kahn is geen akkoord bereikt met de banken, zeggen ingewijden. Hiermee ziet het er zeer somber uit voor de toekomst van het warenhuisconcern.

Waar is de tijdelijke sluiting van V&D goed voor? (15/2)

Zoals dat gaat in een goede soap, weet niemand op maandag wat de cliffhanger van vrijdag wordt. Zo ook bij V&D, waar het personeel geen idee heeft waar het over twee maanden werkt, de schuldeisers niet weten of en hoeveel euro's ze terugkrijgen uit de failliete boedel en ook de klanten enkel kunnen gissen naar waar ze volgend jaar hun beddensprei moeten kopen.

Waar is de, al dan niet tijdelijke, sluiting goed voor? Drie specialisten over de kwestie V&D. (+)

Curatoren: V&D blijft nog anderhalve maand dicht (15/2)

De warenhuizen van V&D blijven minstens anderhalve maand dicht. Zelfs als winkelondernemer Roland Kahn later deze week alsnog een doorstart zou aankondigen, duurt het een tijd voor de winkels weer open kunnen.

Om de keten voort te zetten is het immers nodig personeel opnieuw in dienst te nemen, zaken opnieuw te bevoorraden en de winkels enigszins opnieuw in te richten. Dat is volgens zegsman Edwin van Wijk niet in een paar dagen geregeld.

De twee bewindvoerders van V&D: Kees van der Meent en Hanneke De Coninck-Smolders. Beeld anp
De twee bewindvoerders van V&D: Kees van der Meent en Hanneke De Coninck-Smolders.Beeld anp

'Flinke vooruitgang' in doorstartplan V&D (14/2)

Een groot aantal vastgoedeigenaren is bereid mee te werken aan een doorstartoperatie van V&D in minimaal 35 van de 62 warenhuizen. Afgelopen weekeinde is continu verder onderhandeld over het doorstartplan van Coolcat-eigenaar Roland Kahn. Daarbij is volgens betrokkenen grote vooruitgang geboekt.

Maandag moeten spijkers met koppen worden geslagen. Edwin van Wijk, de woordvoerder van de curatoren 'zegt dat de curatoren moeten afwachten op een definitief fiat van de vastgoedverhuurders en de bank'.

De tijd dringt. De curatoren en Kahn hebben nog twee dagen voor een doorstart. Als dat niet lukt dreigen 5.000 werknemers van V&D en mogelijk een deel van de 3.000 werknemers van restaurantketen La Place woensdag werkloos te zijn. Dan betaalt het UWV niet langer de salarissen meer door.

Roland Kahn. Beeld anp
Roland Kahn.Beeld anp

Hoe geweldig is Roland Kahn eigenlijk? (13/2)

Roland Kahn geldt als de gedroomde redder van V&D, die het opneemt tegen de kapitalistische Richard Baker. Zijn het bedrijf, de werknemers en de maatschappij inderdaad zo goed af bij de Amsterdamse ondernemer? (+)

Vraag vakbond CNV een keuze te maken tussen Hudson's Bay en Roland Kahn, en ze kiezen voor Kahn. 'De medewerkers die nu ontslagen zijn, hebben ook nu weer een baan nodig', zegt Martijn den Heijer namens de bond. 'Wij kiezen voor de enige partij die werkgelegenheid op de korte termijn kan garanderen, en dus kiezen wij voor Kahn.'

Ontslagen werknemer Joke van Dijk: 'We maken nu vooral veel foto's. Voor later' (12/2)

Joke van Dijk (49) is een van de 10.300 werknemers die zes weken geleden, toen V&D en La Place failliet gingen, werden ontslagen. Ze is FNV-kaderlid en werkt sinds 1988 bij het Apeldoornse filiaal, waar de magazijnen inmiddels leeg zijn, sommige klanten bloemen bezorgen en bovenal: waar niemand precies weet wie volgende week de deur opendoet. Wie trekt er aan het langste eind, Kahn of Baker?

'Een collega die alleen op woensdag en donderdag werkt, kwam vanochtend opeens huilend binnen. Wat is er, vroeg ik. Ze zei: 'Ik weet niet of we volgende week nog wel open zijn.' Tijdens de route die ze al 34 jaar naar V&D fietst, dacht ze opeens: dit zou weleens mijn laatste dag kunnen zijn. Nooit meer deze fietstocht. En toen brak ze.' (+)

Joke van Dijk voor haar V&D-filiaal in Apeldoorn. 'Wat er ook gebeurt, dinsdagavond gaan we met z'n allen de kroeg in.' Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Joke van Dijk voor haar V&D-filiaal in Apeldoorn. 'Wat er ook gebeurt, dinsdagavond gaan we met z'n allen de kroeg in.'Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Curatoren staan voor bijna onmogelijke klus (11/2)

De curatoren willen dat de Nederlandse ondernemer Ronald Kahn het failliete warenhuis overneemt. Kahn wil tweederde van de 62 V&D-filialen openhouden, terwijl de andere gegadigde, Hudson's Bay uit Canada, slechts interesse heeft voor een twintigtal filialen. Een overname door Kahn zou 'de best mogelijke uitkomst voor de schuldeisers in het faillissement opleveren, maar geeft daarbij ook de beste uitgangspositie voor medewerkers, leveranciers en de economische bedrijvigheid in Nederlandse binnensteden', aldus curatoren Hanneke De Coninck-Smolders en Kees van de Meent.

Vastgoedeigenaar IEF Capital denkt daar anders over. IEF is er vooralsnog niet van overtuigd dat Kahn een succes kan maken van V&D en betwijfelt of de oprichter van modeketen Cool Cat wel genoeg financiële reserves heeft. Het njet van IEF Capital maakt Kahn en de curatoren vleugellam, want wat stelt V&D voor zonder de winkelpanden in de binnensteden? (+)

Curator Hanneke De Coninck-Smolders Beeld
Curator Hanneke De Coninck-SmoldersBeeld

De Canadezen komen. Keten Hudson's Bay plant 60 winkels in Nederland (11/02)

Het Canadese Hudson's Bay wil op termijn zestig winkels in Nederland openen en daarmee een van de grootste warenhuisketens van het land worden. Het betreft zowel filialen van het Belgische Galeria Inno als enkele 'Saks Fifth Avenue Off 5th'-filialen, naar de succesvolle Amerikaanse evenknie. De eerste winkels openen begin 2017 hun deuren, ongeacht een eventuele doorstart van V&D.

Dit zeggen bronnen die zeer nauw betrokken zijn bij het onderhandelingsproces. In de zestig filialen zullen zeven- tot negenduizend mensen werken. Ook staat Hudson's Bay nadrukkelijk open voor een samenwerking met restaurantketen La Place.

Profiel: Hudson's Bay, van pelshandel tot luxewinkels (10/02)

De eigenaars van de 'V&D-panden' zien veel in een overname door een Canadese keten. Heeft Kahn het nakijken? Wat is het verhaal achter het succesvolle Hudson's Bay? Wat cijfers: Vorig jaar kocht Hudson's Bay voor 2,8 miljard euro de Duitse keten Kaufhof, die naast 137 vestigingen in Duitsland 16 Innofilialen in België heeft. In totaal heeft Hudson's Bay 450 warenhuizen en 65 duizend werknemers. Van de omzet van 13 miljard dollar (ruim 11,6 milard euro) vindt 44 procent plaats in de VS, 31 procent in Duitsland, 23 procent in Canada en 2 procent in België.

null Beeld getty
Beeld getty
Topman Roland Kahn van Cool Investments. Beeld anp
Topman Roland Kahn van Cool Investments.Beeld anp

Vastgoedondernemer Kahn gelooft nog in fysieke winkels (6/2)

Zijn vermogen bedraagt volgens zakenblad Quote een kwart miljard euro. Ondanks de hausse van internetverkopen zegt hij nog altijd vertrouwen te hebben in echte, stenen winkels en ouderwetse winkelcentra. Hij grossiert in vastgoed, modewinkelformules en jonge vriendinnen. Tien jaar geleden toonde hij al belangstelling voor de HEMA en het V&D-concern, maar vrijdag ontkende hij de potentiële koper van het failliete V&D te zijn. Qua profiel lijkt de Amsterdamse ondernemer Roland Kahn (1952) daarvoor niettemin de ideale kandidaat. (+)

Eigenaar Coolcat wil V&D overnemen, besprekingen gaande (6/2)

Cool Investments van de Nederlandse ondernemer Roland Kahn wil V&D overnemen. De partijen voeren exclusieve gesprekken met elkaar, hebben ze zaterdag bekendgemaakt in een gezamenlijke persverklaring. Eigenaar Roland Kahn - bekend van onder meer retailketen CoolCat - wil alle activiteiten van het failliete warenhuis overnemen. De onderneming is van plan een groot deel van de V&D-warenhuizen 'zonder onderbreking door te starten'.

Sun Capital is niet betrokken bij doorstart van V&D (2/2)

De relatie tussen V&D en investeringsbedrijf Sun Capital is officieel ten einde: de Amerikanen zijn niet betrokken bij een mogelijke doorstart van het warenhuis. Sterker: Sun is nooit betrokken geweest bij een doorstart van V&D en/of La Place. Dat bevestigt de woordvoerder van de twee curatoren, Edwin van Wijk.

Jumbo maakt doorstart met La Place (27/01)

De op een na grootste supermarkt van Nederland is sinds dinsdag eigenaar van het op een na grootste restaurant van Nederland. De Jumbo Groep koopt de formule La Place over van het failliete V&D, inclusief het hoofdkantoor in Nieuwegein en 60 van de 250 restaurants. Vooralsnog zijn 1.500 banen gered, tot vreugde van de vakbonden.

null Beeld anp
Beeld anp

'Meer dan tien serieuze gegadigden' voor V&D (12/1)

Kwakkelend, kansloos, kwijnend of niet: voor het failliete warenhuis V&D en dito restaurantketen La Place hebben zich de afgelopen dagen meer dan zeventig kandidaten gemeld. Ongeveer tien van hen zouden 'serieuze gegadigden' zijn, zo meldt Edwin van Wijk, woordvoerder van beide V&D-curatoren.

null Beeld anp
Beeld anp

'Ik heb veel meer aandacht voor de klant' (9/1)

De Dolcis-vestiging loopt er op zijn laatste benen, de grote V&D staat benauwd te wachten op een doorstart en vrijdag is ook Scapino nog failliet gegaan, maar in winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk parelt toch optimisme.

Oud-winkelier in kindermode Martin Jasper komt nog bijna dagelijks bij J22, de modewinkel van zijn zoon Dennis. Jasper sr. ziet een nieuwe tijd gloren. 'Ondernemen wordt weer een kwestie van hart en ziel. Je werkt niet alleen voor je eigen zaak, maar zorgt ook voor je buurman. En voor de bezoeker die de weg niet kan vinden. Zodat hij makkelijk en met een goed gevoel zijn weg kan vinden. Een goede ondernemer is betrokken bij zijn omgeving.' (+)

Vier vragen over doorstart V&D (6/1)

Curatoren willen V&D in zijn geheel verkopen. Hoe groot is de kans dat dat lukt? Wat zijn de opties voor het succesnummer La Place? Hoe zit het met de lopende huurcontracten van de winkels? Wat voor hoop hebben leveranciers van V&D?

De curatoren verkopen La Place liever niet apart. Afzonderlijke verkoop van deze restaurantformule is lastig, omdat veel vestigingen in V&D-warenhuizen zijn gevestigd. Beeld anp
De curatoren verkopen La Place liever niet apart. Afzonderlijke verkoop van deze restaurantformule is lastig, omdat veel vestigingen in V&D-warenhuizen zijn gevestigd.Beeld anp

Ontslagen werknemer Gerard Kortekaas: 'De naam V&D is door het slijk gehaald' (2/1)

'Vijftig jaar zou ik dit jaar bij V&D werken. Vijftig jaar. Ik zou in 2016 met pensioen gaan bovendien. En nu word ik ontslagen. Eerlijk gezegd weet ik het gewoon even niet meer. En niet alleen voor mezelf, maar vooral voor al die lieve, jongere collega's. Bij mij schiet misschien het gouden horloge er bij in, maar wat moeten zij nu?' (+)

Gerard Kortekaas. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Gerard Kortekaas.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Wat gebeurt er nu met V&D? Faillissement warenhuis aangevraagd (2/1)

V&D-topman John van der Ent laat over het antwoord op die vraag geen twijfel bestaan. In de brief die hij op Oudejaarsdag aan zijn personeel stuurde, schrijft hij met klem dat dit niet het einde betekent van V&D of La Place. 'Samen met de curatoren en met jullie wil ik strijden voor een zo goed mogelijke doorstart met zoveel mogelijk mensen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Rechtbank verklaart V&D failliet (31/12)

De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuis V&D donderdagmiddag failliet verklaard. Dat hebben de bewindvoerders van het bedrijf bekendgemaakt. De keten verkeerde al langer in zwaar weer en vroeg vorige week uitstel van betaling aan. Meer dan 10 duizend mensen verliezen door het faillissement hun baan.

Weigering cadeaubonnen V&D leidt tot levendige handel (27/12)

In Nederland is al een levendige tweedehandsmarkt ontstaan in zogenoemde cadeaubonnen van V&D. Ze worden tegen een bepaalde korting gevraagd of aangeboden. Ook zijn er verschillende andere winkelketens die deze bonnen willen accepteren. Soms zijn het vooral klantenlokkertjes of proberen bedrijven daarmee hun naamsbekendheid te vergroten. (+)

null Beeld
Beeld

Overnamekandidaten staan al te trappelen

De een z'n dood is de ander z'n brood. Er zouden tientallen kandidaten zijn om V&D en restaurantketen La Place over te nemen, volgens een woordvoerder van de bewindvoerders. Wie dat zijn, is onduidelijk. Even onduidelijk is of die de hele keten van 62 warenhuizen willen overnemen, alleen de hooguit dertig goed draaiende zaken of slechts een of twee filialen in een van de steden waar ze zelf geen vestiging hebben. Onder de namen die rondzingen, zijn die van H&M en Zara, maar ook Primark, dat onder meer interesse zou hebben in het V&D-pand in Heerlen.

Een kandidaat voor de hele groep zou het Canadese warenhuisconcern Hudson's Bay kunnen zijn, dat vorige maand de Duitse Kaufhof-warenhuizen heeft overgenomen. V&D wordt vaak met Kaufhof vergeleken. Daarnaast zei bestuursvoorzitter Jerry Storch dat de overname van Kaufhof slechts het begin was. Ook cirkuleert de naam Marks & Spencer, een Britse warenhuisketen onder leiding van een Nederlander, Marc Bolland. (+)

Lijdensweg V&D duurt al 32 jaar (24/12)

Het bedrijf werd opgericht door de zwagers Anton Dreesmann sr en Willem Vroom: de eerste een immigrant uit Duitsland, de ander een migrant uit Veendam. Allebei openden ze in de 19de eeuw zelfstandig manufacturenzaken in Amsterdam. Met hun in 1887 geopende winkel wilden ze een einde maken aan de kostbare detailhandelsgewoontes van die tijd, zoals zichtzendingen, loven en bieden, het geven van kortingen en kredieten.

Met 'lage, doch vaste prijzen, uitsluitend à contant zonder enige korting' zouden ze een veel grotere klantenkring kunnen aanboren. Het werd een succes, waardoor het assortiment kon worden verbreed naar gebruiksvoorwerpen, potten en pannen en kerstversiering. De zaken liepen zo goed dat Vroom en Dreesmann in 1912 hun eerste warenhuis met liften lieten bouwen aan de Kalverstraat. (+)

Dr. Anton Dreesmann. Beeld anp
Dr. Anton Dreesmann.Beeld anp

Economische Zaken bereid om V&D, DA en Macintosh te helpen (24/12)

Niet alleen V&D, maar ook het noodlijdende Macintosh en DA kunnen een beroep doen op de garantieregelingen van de overheid. Deze bedrijven moeten dan wel aan strenge criteria voldoen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Reeks winkelketens dreigt uit Nederlandse straatbeeld te verdwijnen (23/12)

Op de dag dat bekend werd dat de koopkracht van de meeste Nederlanders flink toeneemt, dreigt het aangezicht van veel Nederlandse winkelstraten drastisch te veranderen. Een reeks winkelketens staat op het punt van omvallen. Niet alleen V&D heeft uitstel van betaling gekregen, ook drogisterijketen DA en een aantal schoenenwinkelketens van Macintosh (Dolcis, Manfield, Invito, PRO Sport en Hoogenbosch) dreigen kopje onder te gaan.

null Beeld anp
Beeld anp

Voor tienduizend werknemers V&D dreigt baanverlies

Het is ongewis of de tienduizend medewerkers van V&D straks nog werk hebben. Het loon voor december is overgemaakt, volgens Niels Suijker van vakbond FNV. Maar het sociaal plan voor de 400 medewerkers van wie het ontslag al in september werd aangezegd, 'is waarschijnlijk ter ziele'.

null Beeld
Beeld
Meer over