V&D eist huurvrije periode en daarna huurverlaging

V&D verkeert in acute liquiditeitsproblemen. Het concern (63 warenhuizen in bijna alle grote stadscentra) eist daarom van de verhuurders een huurvrije periode van vier maanden.

null Beeld HH
Beeld HH

Van februari tot en met mei zouden de vastgoedeigenaren V&D geen huur in rekening mogen brengen 'om de liquiditeitsbehoefte voor 2015 te overbruggen'. Dit blijkt uit een brief - in bezit van de Volkskrant - die V&D aan alle eigenaren van het vastgoed heeft verzonden. Daarna wil V&D dat de huur structureel wordt teruggebracht van 10 tot 7 procent van de omzet. Vorige week heeft V&D al eenzijdig de salarissen van het personeel met 5,8 procent verlaagd.

Nechemja de Bruijn van vastgoedbeheerder IEF Capital (eigenaar van de V&D-panden in Amsterdam Den Haag, Nijmegen, Groningen, Utrecht, Maastricht en Alkmaar) zegt op zeer korte termijn het gesprek met V&D aan te gaan. 'De door ons aan V&D verhuurde vestigingen liggen op uitstekende locaties waarvoor continue interesse van nationale en internationale retailers bestaat.'

IEF Capital kocht in 2005 dat vastgoed van het toenmalige Maxeda, waaronder behalve V&D ook De Bijenkorf, HEMA en vele andere ketens vielen. Maxeda, waarachter onder meer de beruchte risicobelegger KKR school, verdiende op de verkoop van het vastgoed al 1,5 miljard euro - 150 miljoen meer dan voor het hele winkelconcern was betaald.

Andere eigenaren van de V&D-warenhuizen zijn het pensioenfonds voor het slagersbedrijf, de verzekeraars ASR, Achmea en Allianz en kleine vastgoedbeleggers zoals Vastned Retail. Bij al die verhuurders is door V&D het mes op de keel gezet. Het merendeel heeft huurcontracten van soms 10 tot 15 jaar. Omdat de V&D-panden zich veelal op A1-locaties bevinden, dacht een aantal eigenaren zelfs aan huurverhoging.

Jos van de Mortel van Metroprop, dat de warenhuizen in Heerlen en Sittard bezit, vindt het raar dat hij meer moet inleveren dan het personeel. 'Het is van de gekke. Zoiets is nog nooit voorgekomen.'

Quotes uit de brief van V&D

Compleet uitgekleed

Hij zegt dat V&D compleet is uitgekleed sinds de familie-eigenaren zijn vertrokken. 'KKR heeft er twee miljard aan verdiend zonder dat er een cent in is gestoken. De nieuwe eigenaar Sun heeft niets geïnvesteerd. Die heeft alleen de betaling aan de leveranciers verlengd, waardoor het concern een negatief eigen vermogen heeft gekregen. En nu mogen de verhuurders ervoor opdraaien.'

De vastgoedeigenaren staan voor het blok. Een faillissement en langdurige leegstand kan veel meer kosten. Nieuwe discounters als Primark en Action zullen nooit de tarieven van V&D willen betalen.

V&D zegt in een door interim-topman Don Roach verstuurde brief dat de huidige huurtarieven niet houdbaar zijn. 'Die zijn opgesteld toen de markt fundamenteel anders was. (...) De huurkosten nemen jaarlijks toe ondanks de daling van de aanloop.'

Als V&D zijn zin krijgt, zullen andere winkelketens soortgelijke huurverlagingen eisen.

In een toelichting laat V&D weten dat 'de liquiditeit in januari altijd onder druk staat'. Daarnaast vindt V&D de aantijgingen dat de huidige eigenaar Sun niets geïnvesteerd heeft onjuist. 'Sun heeft tot op heden meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd en is bereid een significant bedrag te investeren als alle andere belanghebbenden ook hun bijdrage leveren', aldus woordvoerder Inge van Langelaar.

Meer over