Universal koopt BMG Music voor 1,6 miljard

Het Duitse mediaconcern Bertelsmann verkoopt voor 1,63 miljard euro zijn muziekuitgeverij BMG Music Publishing aan de Franse mediagroep Vivendi, eigenaar van de muziekmaatschappij Universal Music Group....

De transactie is al goedgekeurd door de raden van toezicht van beide ondernemingen. Bertelsmann verwacht de verkoop voor het einde van dit jaar af te ronden. De opbrengst wordt gebruikt om delen van een schuld van 4,5 miljard euro af te lossen die Bertelsmann afsloot om een belang van 25 procent in het eigen bedrijf terug te kopen van het Belgische Groupe Bruxelles Lambert.

Daarmee werd een beursgang van deze aandelen voorkomen. Bertelsmann zal verder obligaties uitgeven om de overname van het Belgische belang te financieren. Met de overname heeft de oprichtersfamilie Mohn weer de volledige controle over de uitgeverij. Carl Bertelsmann begon in 1835 een uitgeverij van psalmboeken en ander religieus materiaal.

Bertelsmann heeft via een gezamenlijke onderneming ook een belang van 50 procent in Sony BMG Music Entertainment. Universal Music Group is de grootste platenmaatschappij ter wereld, maar loopt achter bij rivalen als EMI Group en Warner Music bij de rechten op muziek.

Via de overname van BMG Music Publishing krijgt het concern de rechten op meer dan een miljoen liedjes en contracten met populaire artiesten als Christina Aguilera, Justin Timberlake, Coldplay, Nelly, Linkin Park en Robbie Williams. Universal heeft zelf de rechten van onder meer Keane en Elton John.

De acquisitie moet nog wel worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten in Europa en de VS. Het gezamenlijke marktaandeel van Universal en BMG Music Publishing wordt geschat op 24 tot 28 procent. EMI Group volgt met een marktaandeel van 17 tot 22 procent. Vorig jaar draaide BMG Music Publishing een omzet van 371 miljoen euro. Daarover werd een resultaat voor rente en belastingen geboekt van 81 miljoen.

Bertelsmann maakte woensdag tevens zijn cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar bekend. De operationele winst kwam uit op 701 miljoen euro, een stijging van 8,9 procent. De omzet steeg met 14,5 procent tot 9,1 miljard euro. Het grootste mediaconcern van Europa verwacht voor heel 2006 een winst- en omzetgroei van ongeveer 10 procent. Het Bertelsmann-concern omvat ook de Amerikaanse boekenuitgever Random House en Gruner & Jahr, de grootste uitgever van tijdschriften in Europa.

Bertelsmann en Universal Music Group maakten woensdag bekend tot een schikking te zijn gekomen in een langlopend juridisch geschil over de internetmuziekdienst Napster. Bertelsmann betaalt 60 miljoen dollar (47 miljoen euro) om de gerechtskosten en juridische claims van Universal te compenseren. Bertelsmann zei dat de schikking niet betekent dat het schuld bekent.

Universal spande in 2003 een rechtszaak aan tegen Bertelsmann wegens diens financiële steun aan Napster, een dienst die gebruikers in staat stelde via het internet muziek uit te wisselen. Bertelsmann investeerde miljoenen in Napster om er een legitieme, winstgevende onderneming van te maken. Universal vond echter dat het meewerkte aan het overtreden van auteursrechten. Napster werd in juni 2001 uit de lucht gehaald nadat het door de muziekindustrie was aangeklaagd.

Meer over