Unilever uitschieter op roodgekleurd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de tamelijk roodgekleurde beurs van Amsterdam bleven de ogen woensdagmiddag vooral gericht op Unilever. Het was- en voedingsmiddelenconcern werd de hoogte in gejaagd door overnamegeruchten.

Enkele partijen, waaronder het Amerikaanse Colgate-Palmolive, zouden het bedrijf willen overnemen. Het aandeel Unilever sprong 3,7 procent omhoog naar 24,36 euro.

De belangrijkste Europese beurzen bleven aan het einde van de middag in de min staan. Cornelis Vlooswijk, analist bij onderzoeksbureau Iris, sprak van een ,,vrij droevige beursdag''. Zorgen over de afkoelende huizenmarkt in de Verenigde Staten maakten beleggers volgens hem voorzichtig. Ook de verdere afzwakking van de dollar drukte de stemming.

AEX

De kleine plussen op Wall Street boden weinig steun aan de handel in Europa. De AEX, de graadmeter van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, stond een uur voor het slot op 552,58 punten. Dat was een daling van 2,37 punten, ofwel 0,4 procent. De index voor het middensegment de MidKap verloor 0,5 procent en kwam uit op 755,25 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten met tussen de 0,1 en 1,3 procent.

Naast Unilever was de beursnieuweling Advanced Metallurgic Group (AMG) een opmerkelijke stijger. Het bedrijf, dat onder meer onderdelen maakt voor de lucht- en ruimtevaart, onttrok zich aan het negatieve sentiment. Het aandeel schoot op de eerste beursdag 33,2 procent omhoog tot 29,98 euro.

Numico

Numico (plus 0,2 procent) behoorde met Unilever tot een handjevol stijgers in de AEX. Dinsdag eindigde Numico bijna 21 procent hoger na het overnamebod van 12,3 miljard euro op het concern van de Franse branchegenoot Danone. De hele voedingsmiddelensector was hierdoor die dag erg populair, maar op woensdag was er geen sprake meer van het 'Numico-effect'.

De grootste daler in de AEX was het uitzendbedrijf Vedior. Het aandeel daalde met 3,5 procent. Volgens analist Vlooswijk is Vedior de afgelopen tijd flink omhoog gegaan en leek het erop dat er winstnemingen plaatsvonden.

Corio

Bij de middelgrote fondsen was het vastgoedfonds Corio de sterkste van een drietal stijgers (plus 0,6 procent). ABN Amro kwam met een opwaardering van het aandeel. Tele Atlas, een fabrikant van kaarten voor navigatiesystemen, stond onderaan de MidKap (min 2,3 procent).

Autoproducenten hadden op de Europese aandelenmarkten nogal last van de dalende dollar. DaimlerChrysler en Volkswagen daalden in Frankfurt respectievelijk met 1,9 en 1,8 procent. BMW verloor op dezelfde beurs 1,4 procent. In Parijs ging Renault met 0,9 procent achteruit.

De euro werd woensdagmiddag weer duurder in vergelijking met de dollar. De Europese munt noteerde 1,3775 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag was de euro 1,3715 dollar waard. De euro bereikte dinsdag de hoogste stand ooit. Valutahandelaren kopen euro's omdat ze verwachten dat de rente in de eurozone verder stijgt. Ook zijn ze bezorgd over de Amerikaanse economie.

Meer over