Unilever-topman Polman: meer geld tegen honger

Unilever-topman Paul Polman wil dat landen meer geld steken in het oplossen van voedseltekorten in de wereld, en minder in het stimuleren van economieën. De hoogste baas van de voedingsmiddelenreus heeft dat gezegd in een zaterdag gepubliceerd interview met de Britse krant The Independent.

null Beeld afp
Beeld afp

'We hebben sinds de crisis in 2008 zo veel geld gepompt in deze wereld, dat we niet kunnen bedenken wat we er mee moeten doen, en het heeft ons weinig groei opgeleverd', aldus Polman. ,,De vraag is waar al dat geld is gebleven. We zouden simpelweg wat van die gelden kunnen aanwenden voor de juiste zaken''.

Volgens Polman is jaarlijks omgerekend zo'n 60 miljard euro nodig om 'de huidige onbalans' in de voedselvoorziening te corrigeren. 'We hebben meer uitgegeven aan de redding van Griekenland of Portugal. Ik zeg niet dat dit verkeerd is, maar het zet het in perspectief', aldus Polman.

Hedgefund
Het Britse hedgefonds TCI doneert 517 miljoen pond (ongeveer 607 miljoen euro) om ondervoeding bij kinderen wereldwijd te bestrijden. Dat maakte het hedgefonds zaterdag bekend op een Britse top over ondervoeding, voorgezeten door premier David Cameron.

De investering van de Children's Investment Fund Foundation (CIFF), opgezet met geld van TCI, is daarmee de grootste donatie ooit van een private onderneming in de strijd tegen ondervoeding. In totaal werd tijdens de bijeenkomst 2,7 miljard pond (zo'n 3,17 miljard euro) toegezegd voor projecten van de Nutrition for Growth-top.

'Ondervoeding is de belangrijkste oorzaak van de helft van de kindersterfte wereldwijd en een derde van alle gevallen van moedersterfte', zei CIFF-voorzitter Jamie Cooper-Hohn, de echtgenote van TCI-baas Chris Hohn.

Het echtpaar Hohn, dat niet graag in de publiciteit treedt, staat bekend als het belangrijkste stel filantropen van Groot-Brittannië. De afgelopen 5 jaar doneerden ze al voor meer dan 1 miljard pond (bijna 1,2 miljard euro) aan goede doelen. Chris Hohn en zijn hedgefonds staan echter te boek als meedogenloze investeerder.

Meer over