NIEUWSUnilever

Unilever stemt over groene koers

Het klimaatplan dat Unilever heeft opgesteld wordt volgend jaar ter goedkeuring aan de algemene aandeelhoudersvergadering voorgelegd.

Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam, 2015. Beeld AFP
Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam, 2015.Beeld AFP

De aandeelhouders van Unilever hebben het er maar druk mee. In september moesten ze beslissen over de omvorming van de eigenaar van Zwitsal en Knorr tot een 100 procent Brits bedrijf, met alleen een Brits hoofdkantoor. Met een Noord-Koreaanse meerderheid stemden de aandeelhouders voor een vertrek uit Nederland.

Nu wacht de aandeelhouders weer een besluit over de koers van het concern. Het klimaatplan dat Unilever heeft opgesteld wordt volgend jaar ter goedkeuring aan de algemene aandeelhoudersvergadering voorgelegd. Die steekt op 5 mei de koppen bij elkaar. Het blijft niet bij de eenmalige raadpleging: Unilever wenst elke drie jaar advies van de aandeelhouders.

Er lijkt een verband te zijn tussen de verhuizing en het voornemen om de aandeelhouders steviger te betrekken bij het duurzaamheidsbeleid. Er bestond namelijk de vrees dat bij het concern onder volledig Brits vaandel er geen aandacht meer zou zijn voor het klimaat. In het Verenigd Koninkrijk staan de aandeelhouders op de eerste plaats. Andere maatschappelijke partijen hebben er minder in de melk te brokken. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de focus komt te liggen op zoveel mogelijk winst maken, in plaats van ook rekening houden met mens en milieu.

De lat hoger

Met de nieuwe inbreng van de aandeelhouder lijkt het bedrijf die zorgen weg te willen nemen. Unilever deed maandag uit de doeken aan wat voor soort groene maatregelen wordt gedacht. Zo wil het bedrijf binnenshuis in 2030 geen CO2 meer uitstoten en moeten de producten van Unilever voor de helft schoner worden geproduceerd. Afgelopen zomer kondigde Unilever al aan de lat hoger te leggen: nul uitstoot in 2039 voor de hele keten, van de winning van grondstoffen tot aan de verkoop.

Volgens Unilever is dit de eerste keer dat een multinational de zegen vraagt van zijn aandeelhouders voor klimaatplannen. In de kleine lettertjes kunnen die aandeelhouders overigens lezen dat ze hoog en laag kunnen springen, maar dat hun advies niet bindend is.

Meer over