Unilever jaagt beleggers schrik aan

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op de Europese aandelenmarkten vonden het donderdagochtend welletjes na twee achtereenvolgende dagen van koersstijgingen. Zij pakten over een breed front hun winsten.

In Amsterdam moest het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever een koersverlies van 4 procent incasseren nadat het zijn doelstellingen voor de langere termijn had laten varen. ,,Dat is erg teleurstellend, hoewel het hier en daar wel werd verwacht in de markt'', aldus Bastiaan van Ede, handelaar bij ING.

Mede door het verlies van Unilever, een zwaargewicht in de AEX, verloor de hoofdindex in Amsterdam 0,9 procent op 252,45 punten. De MidKap-index ging het beter af met een kleine plus van 0,9 procent op 317,58 punten. Dat werd vooral veroorzaakt door koerswinsten van de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI en het biotechbedrijf Crucell.

ASMI

ASMI maakte, zonder duidelijke reden, een sprong van 8,2 procent. ,,Er speelt momenteel zoveel bij het bestuur van het bedrijf, het heeft vast met inside information te maken'', zei een handelaar in Amsterdam.

Crucell ging 3,4 procent omhoog. De onderneming maakte voor de opening van de beurs voor het eerst in zijn vijftienjarige bestaan een jaarwinst bekend. De resultaten zijn ,,aanmerkelijk beter'' dan verwacht, aldus analist Marcel Wijma van SNS Securities.

Onzekerheid

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden 0,1 tot 0,8 procent. Het negatieve sentiment werd vooral ingegeven door het lagere slot van Wall Street woensdag. ,,De onzekerheid slaat weer toe na twee dagen van koersstijgingen. De markt wacht maar op het stimuleringspakket van de Amerikaanse overheid, maar het komt maar niet'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Bijna geen enkel fonds in de AEX wist het hoofd boven water te houden. Vooral de 'financials' hadden het zwaar. Aegon, Fortis en ING verloren 1,2 tot 3,3 procent. Dat kwam mede door teleurstellende resultaten van Deutsche Bank. Het Duitse bankconcern is door de financiële crisis in 2008 voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in de rode cijfers terechtgekomen. Het aandeel werd in Frankfurt 3,2 procent lager gezet.

AkzoNobel

AkzoNobel werd 2,3 procent minder waard. De Belgische bank KBC heeft het advies voor het chemieconcern verlaagd naar 'hold' van 'accumulate'.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2860 dollar tegen 1,2850 dollar bij het slot van de handel in Europa woensdag.

Meer over