Unilever danst wederom naar de pijpen van de aandeelhouders

Hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam  Beeld -
Hoofdkantoor van Unilever in RotterdamBeeld -

Unilever-topman Paul Polman gaat opnieuw door de knieën voor de aandeelhouders. Het Brits-Nederlandse was- en voedingsmiddelenconcern koopt vanaf volgende maand voor maximaal 6 miljard euro aan eigen aandelen in, zo werd donderdag bekendgemaakt. Omdat de winst dan over minder aandelen verdeeld hoeft te worden, worden de resterende aandelen meer waard en daar zijn beleggers in Unilever blij mee.

Unilever kocht vorig jaar al voor 5 miljard euro aan eigen aandelen in. Dat ­gebeurde nadat een vijandige overname­poging van het Amerikaanse Kraft Heinz was afgeslagen. Unilever schrok zo van die onverwachte overval dat het zijn aandeelhouders in de watten ging leggen. Dit terwijl de als duurzaam en sociaal bekendstaande Polman niets ziet in het paaien van aandeelhouders door eigen aandelen in te kopen.

‘We moesten enkele praktische compromissen sluiten, die ik liever niet had gedaan’, zei de Unilever-baas eerder dit jaar in New York. Het massaal inkopen van eigen aandelen krijgt niet alleen kritiek van Polman. De miljarden kunnen beter geïnvesteerd worden in (onderzoek naar) nieuwe producten, zeggen steeds meer critici. Dat is goed voor de groei van een bedrijf op de lange termijn. Het teruggeven van de miljarden aan de aandeelhouders niet.

Unilever verhoogt ook het kwartaal­dividend dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd, met 8 procent. Een deel van de cadeautjes voor de aandeelhouders wordt betaald uit de miljarden uit de verkoop van de margarinetak ­(Becel, Blue Band, Zeeuws Meisje), meldde Unilever donderdag. Die matig renderende divisie werd vorig jaar, ook al op aandrang van aandeelhouders, voor 6,8 miljard euro verkocht aan ‘opkoopfonds’ KKR.

Ondanks het uitdelen van de miljarden waren de beleggers donderdag niet tevreden. Het aandeel Unilever eindigde in Amsterdam bijna 2 procent lager.

Meer over