Uitvoer staal met name naar Duitsland

Marijn Thijs
Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Nederland exporteerde in 2017 het meeste staal naar Duitsland, blijkt uit onderzoek van het CBS. Duitsland nam 30 procent van het door Nederland uitgevoerde staal af. Ook België (12 procent), Frankrijk (9 procent), het Verenigd Koninkrijk (8 procent) en de VS (6procent) zijn belangrijke importeurs van Nederlands staal.

In totaal voerde Nederland in 2017 voor 9 miljard euro aan staal uit, waarvan het merendeel van eigen fabricaat. Een kleiner deel van de export betreft zogeheten ‘wederuitvoer’: eerder geïmporteerd staal dat binnen de landsgrenzen kort is bewerkt. Ongeveer een kwart tot de helft van de export naar dichtbij gelegen landen is wederuitvoer. Omdat de economie aanzienlijk minder aan deze wederuitvoer verdient is de VS, dat vooral staal van Nederlandse makelij importeert, na Duitsland en België de belangrijkste exportbestemming.

Vorig jaar exporteerde Nederland 11miljard kilogram staal, een half miljard kilo meer dan in 2016. Nederland is daarmee een middelgrote speler op de staalmarkt. China is de grootste staalproducent en produceerde liefst 832 miljard kilogram staal in 2017.

Meer over