Uitgever begint steunactie voor aandeel Spyker

HILVERSUM (ANP) - Uitgeverij Van der Spek geeft iedereen die een jaarabonnement neemt op het blad Top Gear Magazine een aandeel Spyker cadeau. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Het blad wordt in Nederland en België verspreid met een gemiddelde oplage van 50.000 stuks.

Voor de nieuwe abonnees wordt een beleggingsrekening geopend bij Alex Beleggersbank, onderdeel van Rabobank. Op die rekening wordt vervolgens één aandeel Spyker gestort, aldus Martijn van der Spek. Hij verwacht geen explosieve toename van het aantal abonnees. Top Gear Magazine viert volgende maand zijn tweejarige bestaan op de Nederlandse markt. De betaalde kernoplage groeide vorig jaar met 88 procent.

De actie is bedoeld om lezers te betrekken bij de Nederlandse autobouwer. ,,Gezien de recente verhalen over Spyker kan het bedrijf wel wat steun in de rug gebruiken'', aldus Van der Spek. Toen het idee voor de actie ontstond was het aandeel Spyker nog 20 euro waard. Dinsdag rond 12.30 uur ging er 2,9 procent van af op 12,72 euro.

Contact

Van der Spek heeft wel contact gehad met het autobedrijf uit Zeewolde, maar niet inhoudelijk over de actie. ,,We hebben ze op de hoogte gebracht en ik geloof dat ze het wel konden waarderen.''

De afgelopen twee maanden kwam Spyker meerdere malen slecht voor de dag in de media. Het bedrijf zou in financiële nood verkeren en daardoor moeite hebben met het betalen van openstaande rekeningen en salarissen. Bestuursvoorzitter Victor Muller van Spyker deed de verhalen onlangs af als ,,tendentieuze berichtgeving'' en zei zich geen enkele zorgen te maken over de financiën.

Meer over