Twitter piekt op beurs na nepbericht

Het aandeel Twitter schoot dinsdag vlak voor de lunch omhoog op de New Yorkse beurs, nadat een nepbericht verscheen dat een overnamebod van 31 miljard dollar op de sociale website was uitgebracht.

Peter de Waard
null Beeld reuters
Beeld reuters

Het bericht verscheen op een van de websites die tot het financiële persbureau Bloomberg leek te horen, over het algemeen een zeer goed geïnformeerd persagentschap. De koers van het aandeel Twitter schoot meteen met 8 procent omhoog tot 38,57 dollar (34,80 euro).

Omdat al enige maanden geruchten gaan over een mogelijke overname van Twitter door Google of Facebook, was de markt er gevoelig voor. Maar woordvoerders van Twitter ontkenden de overname meteen. Het probleem was dat Bloomberg aanvankelijk zelf niets deed. Later bleek dat het bericht op een nagemaakte Bloomberg-pagina was gezet, waarop links stonden naar echte Bloomberg-pagina's.

Ingenieus

Vaker worden valse geruchten verspreid om koersen van aandelen te manipuleren. Maar deze methode was zeer ingenieus. De pagina bleek later te zijn aangemaakt door een internetserver in Panama, waardoor de namen van de klanten anoniem konden worden gehouden.

Uiteindelijk bleken spelfouten te zijn gemaakt in sommige namen en was het in strijd met de rigide stijlvoorschriften die Bloomberg voorschrijft aan zijn journalisten. Woordvoerder Ty Tripit van Bloomberg bevestigde later dat de pagina nep was. In plaats van Bloomberg.com, was Bloomberg.market gebruikt.

Het gebeurt de laatste tijd vaker dat valse berichten tot enorme koersbewegingen leiden. Twee maanden geleden steeg de koers van Avon Products ineens met 20 procent, nadat een private-equitygroep onder de naam PTG Group een overnameprospectus deponeerde bij toezichthouder SEC. Na onderzoek bleek deze private-equitygroep helemaal niet te bestaan. Inmiddels heeft de SEC een aanklacht ingediend tegen twee effectenkantoren en een Bulgaarse man over het Avon-bod.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over