Twitter blijft Occupy-betoger beschermen tegen gerecht

Twitter gaat in hoger beroep tegen een beslissing van een rechter die de site verplichtte tweets en andere gegevens van gebruiker Malcolm Harris over te dragen aan het gerecht.

Steven Alen
Twitter. Beeld afp
Twitter.Beeld afp

Harris wordt vervolgd voor de verstoring van de openbare orde na een betoging van Occupy Wall Street op de brug van Brooklyn vorig jaar. Een rechter in Manhattan besliste dat de wet hem toelaat om toegang te krijgen tot de tweets en andere gegevens van Harris, maar advocaat Benjamin Lee van Twitter stelt dat de beslissing niet de juiste afweging maakt tussen de rechten van gebruikers en de belangen van de ordehandhaving.

Volgens de rechter gaat het niet om privégegevens. "Als je een tweet online zet, dan is dat alsof je iets uit een raam roept: het doel is niet om het privé te houden", argumenteert hij. "De wet geeft iedereen het recht om tweets te posten, maar er zijn consequenties aan openbare meningen. Alles wat je in het publiek verkondigt, behoort iedereen toe. Alles wat je voor jezelf wil houden, behoort jou toe."

De advocaat van Harris zegt dat hij tevreden is met Twitters beslissing om in hoger beroep te gaan.

Meer over