Twee Schotse terriërs vechten om een Engelse koe

De Schotse jacht op de Engelse bank NatWest kreeg maandag iets van twee bijtgrage Schotse terriërs die een dikke en in paniek geraakte Engelse koe in de hoek proberen te drijven....

Royal Bank of Scotland bood maandag bijna negentig miljard gulden voor Natwest, ongeveer drie miljard meer dan het verhoogde bod dat Bank of Scotland vrijdag bekendmaakte. De bank kondigde aan bij NatWest achttienduizend van de 64 duizend banen te zullen schrappen en vier miljard te zullen bezuinigen, als de overname rondkomt. NatWest zei maandag zuinigjes het bod van RoBS 'in overweging' te hebben genomen.

Royal Bank of Scotland dateert van 1727 en is gemeten naar beurswaarde en balanstotaal iets groter dan aartsrivaal Bank of Scotland. Het balanstotaal van 255 miljard gulden is nog niet eens de helft van de 632 miljard van NatWest, na HSBC, Lloyds TSB en Barclays de vierde bank van Engeland. Maar RBoS is, net als BoS, een innovatieve en agressieve groeier met elk jaar stevig stijgende winsten, terwijl NatWest een ingesukkelde moloch is, die op alle fronten achterblijft. Dat maakt de Schotse veroveringszucht in principe aantrekkelijk voor de aandeelhouders van NatWest.

Die bank doet ondertussen zijn uiterste best om zich de overvallers van het lijf te houden. Het topmanagement blaakt opeens van daadkracht om de aandeelhouders maar binnenboord te houden. Maakte NatWest aanvankelijk bekend tienduizend werknemers de laan uit te sturen, dit weekeinde werd dat verhoogd tot vijftienduizend. Tweehonderd van de 1730 vestigingen zouden moeten sluiten.

Daarnaast wil de bank haar twee investeringsbanken US Greenwich en Gartmore verkopen, en ook Ulster Bank in de aanbieding doen. Met de opbrengst wil NatWest voor bijna zeven miljard eigen aandelen terugkopen en de dividenten de komende tijd met 25 procent verhogen. In totaal denkt NatWest ruim 1,7 miljard per jaar te kunnen besparen.

Topman Peter Burt van BoS was niet onder de indruk van de verdedigingspogingen. 'Het lijkt erop dat ze de handdoek nu definitief in de ring hebben gegooid', zei hij. In zijn argumentatie voor het vijandige bod was de bestuursvoorzitter van RBoS, burggraaf Younger of Leckie, ook al niet erg complimenteus jegens zijn doelwit. Waar Royal Bank of Scotland bij een overname 'groeifilosofie, innovativiteit en herstructureringservaring' zou inbrengen, zou NatWest daaraan in zijn ogen slechts 'schaal' toevoegen.

Om de eigen kracht te benadrukken, presenteerde RBoS maandag vervroegd de winstcijfers. De bank zag de winst in de eerste negen maanden van dit jaar met 21 procent toenemen tot een record van 4,1 miljard gulden. Royal Bank of Scotland trachtte nog maar een paar maanden geleden te fuseren met Barclays. Ook dat aanzoek werd afgewezen. Net als Bank of Scotland tracht RBoS uit alle macht de te smalle Schotse basis te verbreden, om zelfstandig te kunnen overleven in de Europese concentratiegolf.

Overigens is RBoS al sterker 'beneden de grens' aanwezig dan de Schotse concurrent. Door eerdere overnames is RBoS met 320 vestigingen, de helft van het totaal, in Engeland en Wales vertegenwoordigd. RBoS is eigenaar van de oudste bank van Engeland, Child & Co. uit 1584.

Terwijl Bank of Scotland in de bankhistorie de primeur van het bankbiljet op zijn naam heeft, was Royal Bank de eerste met een aantal andere vernieuwingen: RBoS was 's werelds eerste bank die rood staan toestond (1728) en die met dubbelzijdig bedrukte biljetten kwam (1826). Meer recentelijk was RBoS een van de pioniers in het 'telefonisch bankieren' en was het de eerste Britse bank die samen met kruidenier Tesco in het 'supermarkt-bankwezen' stapte.

Meer over