Tuinders trekken The Greenery uit financieel moeras

De ruim zesduizend tuinders die zijn aangesloten bij de veiling- en verkooporganisatie The Greenery staan de komende jaren een deel van hun omzet af om de veiling te helpen....

Acht jaar lang geven de tuinders, allen leden van de coöperatie Voedingstuinbouw Nederland (VTN), zo'n 10 miljoen gulden per jaar aan The Greenery als achtergestelde lening. De ledenraad van VTN, de coöperatie die alle aandelen van The Greenery bezit, heeft daar dinsdag mee ingestemd.

Eind vorig jaar was de bodem van de kas van The Greenery in zicht. Het eigen vermogen bedroeg een magere 11 miljoen gulden, op een balanstotaal van maar liefst 1,9 miljard. Volgens een woordvoerder is de situatie inmiddels wel verbeterd, dankzij de verkoop van onroerend goed. Een recentere balans is echter niet voorhanden.

Door een reeks aan oorzaken kwam The Greenery afgelopen jaren in de problemen. Zo gaven de veilingen die in 1996 samen het bedrijf op poten zetten, vlak voor de fusie veel geld terug aan de groente- en fruittelers. Daardoor begon The Greenery met kleine reserves. Bovendien was de concurrentie hevig, waardoor met name aan supermarkten met hoge kortingen moest worden geleverd.

Verder botste de zakelijke opstelling van het groente- en fruitbedrijf met de traditionele aanpak van de telers. De druppel die de emmer deed overlopen, was de overname vorig jaar van Van Dijk Delft en versproducten van Perkins.

De telers moesten de afgelopen jaren al 1 procent van de omzet afdragen aan The Greenery. De helft daarvan werd omgezet in een achtergestelde lening. De andere helft konden de tuinders na een jaar terugkrijgen of anders vrijwillig aan de veilingorganisatie lenen. Dat laatste deed bijna niemand.

Het hulpplan bestaat eruit dat de tuinders de komende jaren hun volledige bijdrage in The Greenery laten zitten. Ze kunnen niet langer de helft terugkrijgen.

In totaal levert de steun The Greenery een extra achtergestelde lening op van 80 miljoen gulden.

Meer over