Trump zet beteugeling financiële sector op losse schroeven

President Trump heeft vrijdag met twee decreten beschermende regels voor financiële consumenten op losse schroeven gezet. Die wetgeving was na de kredietcrisis van 2008 bedacht om de financiële sector (banken, verzekeraars) te beteugelen. Met name gaat het om de Dodd-Frank Act, die bedoeld was om de financiële transparantie van banken te vergroten.

Richard Fuld, CEO van Lehman Brothers, wordt aan het begin van de kredietcrisis in 2008 belaagd door demonstranten. Beeld ap
Richard Fuld, CEO van Lehman Brothers, wordt aan het begin van de kredietcrisis in 2008 belaagd door demonstranten.Beeld ap

Deze wet kwam in 2010 tot stand, nadat de Amerikaanse economie na het faillissement van Lehman Brothers twee jaar eerder langs de rand van de afgrond was gescheerd. Diverse banken moesten toen met tientallen miljarden dollars van belastingbetalers overeind worden gehouden, omdat zij anders aan hun eigen complexe financiële producten ten onder zouden gaan. Obama concludeerde tot verscherping van het financiële toezicht en de Dodd-Frank Act werd een van de pijlers daarvan.

'Een ramp'

Vrijdag verklaarde Trumps woordvoerder Sean Spicer dat die wet 'een ramp' was, omdat die 'zijn doel niet wist te bereiken'. Goldman Sachs en andere Wall Street-banken klaagden al jaren over de wet, omdat die hen op kosten had gejaagd. De wet zou hun kredietverlening belemmeren en daarmee de economie schade toebrengen, zo betoogden hun lobbyisten al jaren in Washington. Onder Obama had dat verhaal geen kans, maar al tijdens zijn campagne toonde de zakenman-politicus Trump zich er gevoelig voor: 'De banken lenen niet uit en daarom hebben we zo weinig groei', beweerde hij. Vrijdag herhaalde hij dat in andere woorden: 'Ik ken veel mensen, vrienden met goede bedrijven, die geen geld kunnen lenen'.

President Donald Trump toont het vers ondertekende decreet waarmee de 'Dodd-Frank act' moet worden herzien. Beeld afp
President Donald Trump toont het vers ondertekende decreet waarmee de 'Dodd-Frank act' moet worden herzien.Beeld afp

Financiële waakhond

In zijn campagne zette Trump zich nog af tegen de veelverdieners van Wall Street en wierp hij zich op als beschermer van de gewone man. Of die laatste bij de nu voorgenomen deregulering gebaat is, staat te bezien. De instelling voor consumentenbescherming, de CFPB, komt door de decreten vol onder vuur. Deze toezichthouder bouwde in de afgelopen jaren een geduchte reputatie op als een waakhond waar financiële instellingen beducht voor waren.

Kredietverstrekkers hekelden het optreden van de door Obama aangestelde directeur Richard Cordray, die niet bang was hoge boetes op te leggen. Tekenend voor de nieuwe koers is verder de heroverweging van wetgeving die tot doel heeft pensioenadviseurs primair het belang van hun cliënten te laten dienen. Vermoedelijk mogen zij straks gewoon weer hun eigen winstmaximalisatie voorop plaatsen.

'Betere keuzes en betere producten'

Beleggers anticipeerden de afgelopen maanden al op minder toezicht, ook al omdat Trump na zijn verkiezing zich heeft omringd door mannen met een Goldman Sachs-verleden. Onder hen bevinden zich Witte Huis-strateeg Stephen Bannon, minister van Financiën Steven Mnuchin en economisch adviseur Gary Cohn. De laatste verdedigde de vermindering van het toezicht in een interview met The Wall Street Journal: 'Amerikanen gaan hierdoor betere keuzes en betere producten krijgen, omdat de banken niet meer honderden miljarden aan bureaucratische regels hoeven uit te geven'.

Ook stelde hij dat minder regels de kans vergroot dat de VS een 'dominante positie in een wereldwijde markt' behouden. De regering gaat op zelfregulering door de financiële sector hopen. Kenners stellen dat die afwachtende houding eerder aan het ontstaan van de kredietcrisis bij heeft gedragen. Hoe dan ook, sinds Trumps verkiezing zijn de aandelen van banken en verzekeraars flink in waarde gestegen. Vrijdag werden zij dankzij Trump weer een paar procent meer waard.

Lees verder

Traditionele maakindustrie verleden tijd: Trumpiaanse arbeider verliest
De laagopgeleide Trump-stemmer, die snakt naar werk en financiële zekerheid, is vooral gebaat bij een hoger minimumloon.
Dow Jones bereikt 20 duizend punten: op naar de 100 duizend
De Dow Jones, de oudste en beroemdste beursindex ter wereld, heeft onlangs voor het eerst de barrière van 20 duizend punten geslecht.
Wall Street-elite toch aan het roer economie VS
Trump benoemt steenrijke zakenmannen als minister van handel en economie


Meer over