NieuwsTrump

Trump vestigt hoop op handelsdeal met China

Dat het alleen een manier is om de beurskoersen omhoog te krijgen voor de tussentijdse verkiezingen, is een samenzweringsgedachte die alleen Trump zelf zou kunnen bedenken. Maar de Amerikaanse president Trump liet vrijdag via Bloomberg uitlekken dat hij op de G20-top in Argentinië in november een handelsdeal wil sluiten met China.

Redactie
Trump en Jinping. Beeld AFP
Trump en Jinping.Beeld AFP

Hierdoor zou een einde komen aan de handelsoorlog die de aandelen geen goed heeft gedaan. Trump zei op Twitter alleen dat hij donderdag een telefonisch gesprek heeft gehad met de Chinese president Xi Jinping ‘dat lang en goed was’.

Beleggers reageerden positief. Wereldwijd schoten de koersen omhoog, waardoor de beurs zich verder herstelde van de verliezen in de week daarvoor. De Dow-Jonesindex steeg vrijdag kort na het begin van de handel op vrijdag. Later zakte de index weer terug toen een hoge Witte Huis-adviseur, Larry Kudlow, het nieuws relativeerde. De beurs viel ook terug door de tegenvallende verwachtingen van Apple, het grootste Amerikaanse bedrijf. Beleggers schrokken vooral van het nieuws dat Apple niet langer bekend zal maken hoeveel iPhones het verkoopt. Ook het feit dat het aantal banen sterker toenam dan verwacht, was ongunstig voor de aandelenkoersen. Dit zou tot rentestijgingen kunnen leiden. Trump kan een beursval juist op dit moment missen als kiespijn, omdat het zijn succes ondermijnt.

Meer over