NieuwsTesla

Trump steunt Elon Musk en wil dat Teslafabrieken snel heropenen

Stokebrand-entrepreneur Elon Musk blijft de autoriteiten tarten: hij start deze week zijn Tesla-autofabriek in Fremont, Californië, weer op, terwijl de plannen niet zijn goedgekeurd. Musk vindt president Trump aan zijn zijde. Die twitterde dinsdag dat de Teslafabriek gewoon open moet.

Bard van de Weijer
Robots werken aan Tesla Model S-auto’s in de Teslafabriek in Fremont. Elon Musk wil dat medewerkers hier vrijdag weer aan de slag gaan, tegen de regels in. Beeld AP
Robots werken aan Tesla Model S-auto’s in de Teslafabriek in Fremont. Elon Musk wil dat medewerkers hier vrijdag weer aan de slag gaan, tegen de regels in.Beeld AP

Tesla heeft werknemers opgeroepen komende vrijdag weer aan de slag te gaan, ondanks een verbod dat lokale overheden rond San Francisco maandag uitvaardigden. De gouverneur van de staat Californië, Gavin Newsom, had eerder laten weten dat fabrieken in principe weer open mochten, maar dat het lokale autoriteiten vrij staat strengere maatregelen te handhaven.

Volgens de lokale regels mogen bedrijven van wie werknemers voldoende afstand kunnen houden wel open, maar behoort Tesla niet tot deze categorie. Musk bestrijdt deze lezing en heeft werknemers opgeroepen zich te melden. Tesla wil in ploegendiensten werken met slechts eenderde van de normale personeelssterkte. Hiermee werkt het bedrijf in overeenstemming met de regels, zegt het hoofd personeelszaken tegen The New York Times.

Diverse media melden dat het de afgelopen dagen steeds drukker wordt op de enorme parkeerplaats bij de fabriek in Fremont, een teken dat personeel voorbereidingen treft voor een herstart.

Musk heeft zich de afgelopen weken hevig verzet tegen sluiting van zijn enige fabriek in Noord-Amerika. Vorige week noemde hij de lockdown ‘fascistisch’. Ook noemde hij reacties op de corona-uitbraak overdreven en twitterde hij dat tegen eind april het aantal besmettingen in de VS zou zijn gedaald tot nul. Op 11 mei waren in de VS bijna 24 duizend nieuwe besmettingen meer ten opzichte van een dag eerder, aldus het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention.

Zelf aan de lopende band

Musk heeft tegen werknemers gezegd dat hij desnoods zelf aan de lopende band gaat staan en dat medewerkers die zich niet veilig voelen, niet verplicht zijn aan te treden. Zij moeten dan wel vakantiedagen opnemen of met onbetaald verlof gaan.

Musk verklaarde ook dat hij als eerste gearresteerd wil worden, mocht de politie een inval doen. Afgelopen weekend dreigde hij zijn fabriek uit Californië te halen en te verhuizen naar Texas of Nevada, staten waar de regels minder streng zijn. In Nevada staat ook Tesla’s accufabriek.

President Trump staat achter Musk en vindt dat de fabriek voor elektrische auto's heropend moet worden. Trump ligt vaker overhoop met de staat Californië, die bijvoorbeeld veel strengere regels voor CO2-uitstoot voor auto's hanteert dan Trump wil. Volgens de presidentiële tweet kan de productie ‘snel en veilig’ hervat. Er is de president veel aan gelegen de Amerikaanse economie, die sinds de corona-uitbraak is ingestort, snel weer op te starten.

Met zijn besluit gaat Musk opnieuw in tegen overheidsbepalingen. Eerder deed hij dat met een tweet waarin hij stelde dat de koers van het aandeel Tesla te hoog was (die daarop kelderde). De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC had hem eerder verboden koersgevoelige informatie te delen via Twitter. Dit nadat Musk had geschreven dat hij het aandeel Tesla van de beurs wilde halen en dat het benodigde geld hiervoor beschikbaar was – wat niet zo bleek te zijn.

Tesla is overigens niet de enige autofabrikant die de lopende band weer aan zet: ook General Motors, Ford en Fiat/Chrysler willen volgende week een aantal fabrieken in de VS openen. Toyota is bezig met een herstart, Mercedes-Benz heeft dat al gedaan.

Tesla-topman verkoopt huis en haard
Tesla-baas Elon Musk doet al zijn bezittingen van de hand. Volgens de multimiljardair zelf omdat hij er niets om geeft, maar het lijkt erop dat hij simpelweg geld nodig heeft.

Meer over