TripAdvisor in één klap marktleider na overname IENS

Met de overname van restaurantsite IENS is TripAdvisor in één klap marktleider in Nederland. Ook reserveringssite SeatMe.nl doet mee.

Peter de Waard
Iens Boswijk van restaurantsite Iens tijdens het bieden op et eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Beeld anp
Iens Boswijk van restaurantsite Iens tijdens het bieden op et eerste vaatje Hollandse Nieuwe.Beeld anp

IENS, de grootste restaurantwebsite van Nederland, komt in handen van de Amerikaanse multinational TripAdvisor. Ook IENS' zusterbedrijf SeatMe.nl, waar restaurantreserveringen kunnen worden gedaan, wordt meegenomen in de verkooptransactie.

De overname werd donderdag bekendgemaakt. Details over het bedrag en de voorwaarden werden niet bekendgemaakt. Maar naar verluidt zou er ongeveer 10 miljoen euro mee gemoeid zijn.

IENS, dat in 1998 door Iens Boswijk werd opgericht, ontvangt jaarlijks 20 miljoen bezoekers en heeft een netwerk van meer dan 20 duizend restaurants waarvan er 1.550 te reserveren zijn via SeatMe.nl. Op de website worden elke week meer dan vierduizend restaurantrecensies gezet. Op jaarbasis zijn dat er ongeveer 200 duizend.

Marktleider

TripAdvisor dat twee jaar na IENS door een aantal Amerikaanse ondernemers werd opgericht, krijgt daarmee een steeds groter deel van de Europese markt voor restaurantreservering in handen. Eerder had het bedrijf met een omzet van ruim 1 miljard dollar (850 miljoen euro) al soortgelijke bedrijven in Frankrijk, Spanje en Zwitserland overgenomen.

Met de overname van IENS is TripAdvisor nu in één klap marktleider in Nederland. De bedoeling is de sites zo veel mogelijk te integreren zodat een Europees netwerk voor restaurantbeoordeling en -reservering ontstaat. Op dit moment ligt het zwaartepunt van de activiteiten in Frankrijk, waar TripAdvisor onder de naam Lafourchette opereert. Bertrand Jelensperger, topman van Lafourchette, zal de integratie van IENS en SeatMe.nl bij het netwerk leiden.

'Nederland is een belangrijke markt voor ons. We hebben al een enthousiaste Nederlandse TripAdvisor-community die de site zal gebruiken om lokale restaurants te vinden en reizen naar bestemmingen over de hele wereld te plannen en te boeken.' TripAdvisor hoopt dat toeristen die naar Nederland gaan, door de overname van IENS vaker zijn site gebruiken om restaurants te boeken.

De toen 35-jarige Iens Boswijk, die naam had gemaakt in de Amsterdamse horecawereld, lanceerde na een bezoek aan New York in 1998 een restaurantwijzer onder de naam IENS Independent Index.

null Beeld TripAdvisor
Beeld TripAdvisor

Controle

In tegenstelling tot de snobistische gidsen van Michelin en Lekker konden bij IENS alle restaurants een beoordeling krijgen. Ook kon iedereen zijn mening kwijt over de kwaliteit, hoewel onafhankelijke beoordelaars de meningen wel controleerden. Samen met partner Simone Brummelhuis bouwde Boswijk het bedrijf uit.

Na een landelijke gids verschenen na 2000 steden- en themagidsen die het bespreken van eten democratiseerden. Vervolgens werd ook een site opgezet.

In 2008 had IENS al meer dan 5 miljoen restaurantbeoordelingen en een omzet van 1 miljoen euro. Eind 2012 fuseerde site met het veel kleinere reserveringssysteem SeatMe.nl. Sindsdien is de omzet gestegen tot rond de 6 miljoen euro.

Iens Boswijk zei donderdag trots te zijn op de overname. Ze noemde TripAdvisor de beste partij om mee in zee te gaan. Onlangs meldde Koninklijke Horeca Nederland nog met IENS te willen praten over het probleem van zogenoemde neprecensies. Restaurantgasten zouden hebben gedreigd slechte recensies op de site te zetten als ze geen korting kregen.

Meer over