Triomf voor verguisde Murdoch, misgreep van Berdowski

Veelvuldig is Rupert Murdoch verguisd vanwege zijn enorme macht bij wat nu de traditionele media heet, zijn rechtse opvattingen en de sensatiezucht van veel van zijn journalisten die voor primeurs door roeien en ruiten gaan.

Rupert Murdoch Beeld AP
Rupert MurdochBeeld AP

Winnaar

Maar deze week beleefde de oude baas (85) een moment of glory. Zijn televisiebedrijf 21th Century Fox nam voor 13,3 miljard euro alle aandelen van het Britse Sky Plc over, een betaalzender met 22 miljoen abonnees in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Ierland. Terwijl aandeelhouders aanvankelijk hadden geklaagd over de lage overnameprijs van 10,75 pond (12,80 euro) per stuk (de koers bleef hangen op 9,77 pond, hetgeen erop wees dat de kans op het afketsen van de overname groot werd geacht) ging uiteindelijk iedereen opvallend snel akkoord.

Hiermee werd een vurige wens vervuld. In 2011 mislukte een overnamepoging nog door de perikelen bij zijn Britse kranten, waarvan journalisten in een afluisterschandaal verzeild waren geraakt. De enige die nu nog een spaak in de wielen kan steken, is de Britse mediawaakhond Ofcom die zou kunnen oordelen dat de machtspositie van Murdoch te groot wordt. In Groot-Brittannië bezit Murdoch al de kranten The Sun, The Times en The Sunday Times. In de VS is hij behalve van Fox eigenaar van onder meer The Wall Street Journal.

Peter Berdowski Beeld ANP XTRA
Peter BerdowskiBeeld ANP XTRA

Verliezer

Zijn geuzennaam is Peter de Veroveraar, omdat hij zoveel geslaagde overnames heeft gedaan. Maar deze week moest hij met de staart tussen de benen afdruipen. Peter Berdowski (59), een van de langstzittende Nederlandse ceo's, kon de volgende kraal niet meer aan zijn ketting rijgen. Boskalis greep naast Fugro, gespecialiseerd in het zoeken naar olie en gas onder de zeebodem.

Het belang van 28 procent dat stukje bij beetje via de beurs was gekocht, wordt nu stukje bij beetje van de hand gedaan. Boskalis stuitte op de onwil van de Fugro-directie, die zich had verschanst achter een drievoudige muur van beschermingsconstructies. Via een gang naar de rechter probeerde Berdowski die omver te trekken maar dat mislukte. Niet alleen de reputatie van Peter de Veroveraar loopt een deuk op. Ook financieel is het een forse aderlating. Boskalis zal tientallen miljoenen minder voor de aandelen terugkrijgen.

Berdowski is al sinds 2006 bestuursvoorzitter. Onder zijn leiding kocht Boskalis onder meer Dockwise en Smit Internationale, bedrijven die gespecialiseerd zijn in zeetransport en sleepdiensten. Daardoor werd Boskalis van baggeraar maritiem dienstverlener. De volgende stap zal niet worden gezet. En dat is pijnlijk op een moment dat de olieprijs weer aantrekt. Na dit verlies kunnen zelfs poten onder de stoel van Berdowski worden weggezaagd.

Winnaar
Rupert Murdoch,
Fox & Newscorp
Is er na vijf jaar in geslaagd SkyPLC over te nemen.

Verliezer
Peter Berdowski
Boskalis
Koning van de overname struikelt over Fugro.

Meer over