Treinreizen wordt flink duurder in de ochtendpits

Gezinsleden van OV-jaarkaarthouders mogen na 1 juni 1998 niet meer in de ochtendspits rijden. Bovendien worden de kaartjes in de spits met ingang van januari 1998 veel duurder....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Momenteel kunnen gezinsleden van houders van een dure OV-kaart (ten minste 5000 gulden per jaar) voor een laag bedrag ook een OV-kaart krijgen. Veel treinreizigers besluiten het dure abonnement aan te schaffen om van die mogelijkheid gebruik te maken.

Volgens de NS reizen de gezinsleden van OV-kaarthouders steeds vaker in de ochtendspits, en dat levert te weinig op. 'De werkelijke kosten in de spits liggen veel hoger. Een aanpassing van de formule mag redelijk worden geacht', schrijft commercieel directeur M. van Eeghen in een brief aan de OV-kaarthouders.

De Consumentenbond denkt daar heel anders over. 'Wij zijn bang dat deze maatregel ertoe leidt dat juist weer meer mensen per auto gaan reizen. Met het oog op het milieu en het fileprobleem willen we dit nu juist voorkomen.'

De NS verhogen de tarieven in de spitsuren omdat steeds meer passagiers in die tijd de trein nemen. 'Ondanks de uitbreiding van het aantal treinen per uur en inzet van nog meer rijtuigen wordt hier en daar de grens van de mogelijkheden bereikt', aldus de NS.

Het spoorbedrijf wil zijn passagiers met de nieuwe tarieven ertoe bewegen zoveel mogelijk de spits te mijden. De prijsverhoging van enkele reizen en retourbiljetten is niet voor alle kaartjes gelijk. De grootste verhoging is 6 procent. De eerste-klastarieven, de kaartjes voor lange afstanden en de meermanskaarten gaan meer dan gemiddeld in prijs omhoog.

Meer over