TPG neemt extra fiscale last van 59 miljoen

TPG neemt een extra fiscale last van 59 miljoen euro. Dat maakte het Nederlandse post- en logistieke concern vrijdag bekend....

De nettowinst over 2003 komt nu uit op 300 miljoen euro. De last is bijna 50 procent groter dan waar TPG aanvankelijk vanuit ging.

Bij de presentatie van de jaarcijfers op 19 februari verklaarde het bedrijf nog dat het nadelige effect op de winst hooguit 40 miljoen euro zou bedragen.

De kwestie dateert uit het eind van de jaren negentig, toen Britse dochterbedrijven van TPG met de Britse fiscus overhoop lagen over de omvang van bepaalde heffingen.

Intern onderzoek heeft TPG geleerd dat de dochters niet alle benodigde informatie hebben verstrekt aan de belastingdienst en accountant PricewaterhouseCoopers. Eind jaren '90 was TPG in Groot-Brittannië vooral actief als expressbedrijf (pakketbezorging), onder de naam TNT.

Volgens de commissie die de zaak heeft bekeken hebben de onderzoeken niet tot de conclusie geleid dat er sprake is geweest van fraude, aldus een woordvoerder van het postconcern.

Het wachten is nog op de uiteindelijke naheffing van de Britse belastingdienst. TPG hoopt dat de kwestie voor het einde van dit jaar volledig kan zijn afgerond.

TPG neemt verder maatregelen om soortgelijke fouten te voorkomen. Zo wordt het toezicht op de fiscale en financiële rapportages binnen het concern verscherpt.

Ook adviseerde de onderzoekscommissie de TPG-top 'personele veranderingen' door te voeren. TPG wilde er geen mededelingen over doen of die veranderingen tot schorsingen of wegsturen van betrokken medewerkers zal leiden.

De bepaling van de belastinglast stelt het postconcern in staat de gecontroleerde jaarrekening over 2003 en het daarbij behorende jaarverslag te presenteren.

Meer over